Muzicianul de jazz Clark Terry, un maestru al trompetei, a murit la vârsta de 94 de ani

Muzicianul de jazz Clark Terry, un maestru al trompetei recompensat cu Grammy, care a colaborat cu nume sonore din acest gen muzical, precum Ella Fitzgerald, Billie Holiday şi Quincy Jones, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat duminică soţia sa.

71 afișări
Imaginea articolului Muzicianul de jazz Clark Terry, un maestru al trompetei, a murit la vârsta de 94 de ani

Muzicianul de jazz Clark Terry, un maestru al trompetei, a murit la vârsta de 94 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clark Terry, care era spitalizat din cauza unor complicaţii generate de diabet, "s-a alăturat marilor trupe din rai, unde va cânta alături de îngeri", a scris soţia sa, Gwen Terry, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a artistului. "Ne-a părăsit împăcat, înconjurat de familia, studenţii şi prietenii lui", a adăugat ea.

Născut în oraşul St. Louis din statul Missouri, Clark Terry a devenit celebru după ce a lucrat câţiva ani pentru marina americană, cântând alături de Count Basie şi Duke Ellington de la sfârşitul anilor 1940 şi până la mijlocul anilor 1950. Ulterior, s-a alăturat trupei de la "The Tonight Show", coordonată de renumitul şef de orchestră Doc Severinsen.

Potrivit site-ului său, Clark Terry este unul dintre muzicienii cu cele mai multe discuri înregistrate din istoria muzicii jazz, cu peste 900 de albume la care a colaborat cu artişti de seamă, precum Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Aretha Franklin, Ray Charles, Billy Strayhorn şi Thelonious Monk.

A fost şi liderul propriilor sale trupe - Clark Terry's Big Bad Band şi Clark Terry's Young Titans of Jazz.

În 2010, Clark Terry a primit un premiu Grammy pentru întreaga carieră. El a mai fost nominalizat de alte trei ori la Grammy, cele mai importante distincţii din industria muzicală americană.

Printre multe alte distincţii pe care le-a primit de-a lungul anilor se numără şi cele decernate de guvernele Franţei şi Austriei, care l-au recompensat cu Ordinul Artelor şi Literelor.

În ultimii ani de viaţă, Clark Terry s-a concentrat pe promovarea programelor de educaţie muzicală.

Muzicianul american a publicat şi o autobiografie, "Clark: The Autobiography of Clark Terry", în anul 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici