Nana Mouskouri: Nu m-am oprit niciodată din învăţat

Cântăreaţa Nana Mouskouri a declarat vineri, la Bucureşti, că nu s-a oprit niciodată din învăţat pe parcursul carierei sale şi că lucrurile cele mai importante, pentru ea ca interpretă, au fost sinceritatea şi dorinţa de a învăţa.

1076 afișări
Imaginea articolului Nana Mouskouri: Nu m-am oprit niciodată din învăţat

Nana Mouskouri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nana Mouskouri a susţinut o conferinţă de presă vineri în Capitală, urmând ca duminică să cânte pe scena Sălii Palatului, în premieră pentru publicul român.

Întrebată care este secretul succesului său, artista a spus că nu crede că există un astfel de secret, însă pentru ea cele mai importante lucruri au fost sinceritatea şi dorinţa de a învăţa, să pronunţe mai bine, în toate limbile în care cântă, şi să interpreteze mai bine. De altfel, ea a menţionat că nu a planificat să devină cântăreaţă şi, deşi îşi dorea acest lucru, nu ştia ce înseamnă ca profesie.

"Cred că, orice ai face în viaţă, dacă o faci cu entuziasm, te ţine viu", a declarat Nana Mouskouri. "Trebuie să credem în noi înşine", a adăugat ea.

Totodată, Mouskouri a spus că a ştiut că nu poate ajunge foarte departe cântând doar în greacă, aşa că a învăţat germană, franceză, engleză, spaniolă şi puţin portugheză.

Nana Mouskouri a mai vorbit despre modul în care a luat contact cu diverse culturi, trăind în mai multe ţări. "Am învăţat, ca grecoaică, să îmi păstrez identitatea şi să fiu în stare să trăiesc în Franţa ca francezii, în Germania ca germanii, în Marea Britanie ca britanicii, în Spania ca spaniolii", a spus Nana Mouskouri.

Artista în vârstă de 77 de ani a vorbit şi despre familia ei, povestind că "Nana" este porecla cu care o alinta tatăl ei, numele său fiind Ioanna, şi că sora ei cânta mai bine decât ea, dar nu a urmat o carieră, preferând să fie casnică. Cântăreaţa a mai spus că s-a bucurat că fiica ei a dorit de asemenea să cânte şi a încurajat-o.

Nana Mouskouri este unul dintre marii artişti ai lumii care au reuşit să scrie istorie în muzica internaţională. În cariera sa de peste cinci decenii a vândut peste 400 de milioane de discuri, devenind astfel unul dintre cel mai bine vânduţi artişti ai tuturor timpurilor. Printre piesele celebre cântate de aceasta se numără "Amazing Grace", "Only Love" şi "I Have A Dream".

Nana Mouskouri, pe numele său real Ioanna Mouschouri, s-a născut pe 13 octombrie 1934, în Chania, din insula Creta. Trei ani mai târziu, artista s-a mutat în Atena, unde a urmat cursurile Conservatorului.

Primul său cântec, "Fascination", a fost înregistrat în 1957 în două limbi: engleză şi greacă. După participarea în 1960 la Festivalul Greek Song şi Mediterranean Song Festival din Barcelona, aceasta a primit recunoaşterea Europei. În 1962, l-a cunoscut pe Quincy Jones, cu care a plecat la New York şi a înregistrat un album de jazz american intitulat "The Girl From Greece Sings".

Melodiile de pe discurile sale au fost interpretate şi înregistrate în multe limbi, inclusiv greacă, franceză, engleză, germană, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, chineză mandarină şi maori, fapt ce i-a adus recunoaşterea şi adulaţia milioanelor de fani de pe toate continentele.

Nana Mouskouri îşi împarte cu succes viaţa între cariera muzicală, familie şi strângerea de fonduri pentru UNICEF, organizaţie pe care o reprezintă ca ambasador al său din 1993. Cântăreaţa a fost aleasă parlamentar european între 1994 şi 1999.

Nana Mouskouri a mai vizitat România, în 2008, pentru o gală caritabilă a UNICEF.

Concertul de duminică, de la Sala Palatului, va fi susţinut de asemenea în sprijinul organizaţiei, o parte din încasări urmând să fie direcţionate către UNICEF.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici