O bufniţă polară, salvată dintr-un pet shop din Capitală şi dusă la Grădina Zoologică

O bufniţă polară a fost salvată dintr-un pet shop din Capitală, unde era ţinută fără acte şi în căldură, fiind dusă la Grădina Zoologică Bucureşti, informează Societatea Ornitologică Română, care face un apel către aceste magazine să nu mai accepte spre vânzare animale sălbatice protejate.

3196 afișări
Imaginea articolului O bufniţă polară, salvată dintr-un pet shop din Capitală şi dusă la Grădina Zoologică

O bufniţă polară, salvată dintr-un pet shop din Capitală şi dusă la Grădina Zoologică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bufniţa polară (Bubo scandiacus) este o specie care necesită măsuri speciale de conservare şi pentru care trebuie îndeplinite o serie de condiţii speciale pentru deţinere, conform Convenţiei Internaţionale pentru Comerţul Speciilor de Floră şi Faună Sălbatică pe Cale de Dispariţie (CITES), informează Societatea Ornitologică Română (SOR).

La scurt timp de la expunerea ei în pet shop, SOR a primit atenţionări de la mai mulţi membri şi, după verificarea informaţiei, a sesizat Garda de Mediu.

"Era vorba despre o femelă de bufniţa polară, care se află într-o cuşcă metalică. Pasărea era extrem de stresată, nimeni nu se putea apropia de ea, pentru că sărea să lovească şi să muşte. Respira cu greu. În magazin temperatură depăşea 23 de grade, iar o bufniţa polară are nevoie de temperaturi maxime de 13 - 14 grade", arată SOR.

Inspectorii Gărzii de Mediu, care au ajuns după câteva zile la magazin, au aplicat măsurile legale şi au cerut că bufniţa polară să fie trimisă la un centru unde să poată fi îngrijită aşa cum se cuvine, potrivit SOR.

În răspunsul oficial către SOR, se precizează că acest lucru s-a întâmplat iar, în prezent, pasărea se află la Grădină Zoologică din Bucureşti.

Inspectorii de mediu au găsit în pet shop-ul respectiv alte două specii de animele de pe listele CITES: o maimuţă capucin şi un papagal Ara.

SOR face un apel către toţi proprietarii de pet-shop să nu mai accepte spre vânzare şi să nu mai expună animale sălbatice, protejate prin convenţia CITES sau fără acte de provenienţă.

Conform legilor din România, acest fapt constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.500 de lei, iar animalul este confiscat, se mai arată în comunicatul Societăţii Ornitologice Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici