O vioară Stradivarius, vândută cu 15,8 milioane de dolari în favoarea sinistraţilor din Japonia

O vioară Stradivarius a fost vândută cu peste 11 milioane de euro (15,89 milioane de dolari) - un nou record mondial - în cadrul unei licitaţii ce a avut loc luni, la Londra, în beneficiul sinistraţilor din Japonia.

466 afișări
Imaginea articolului O vioară Stradivarius, vândută cu 15,8 milioane de dolari în favoarea sinistraţilor din Japonia

O vioară Stradivarius, vândută cu 15,8 milioane de dolari în favoarea sinistraţilor din Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul obţinut a depăşit de patru ori precedentul record stabilit pentru o vioară Stradivarius vândută la licitaţie.

Un cumpărător anonim a achiziţionat preţioasa vioară de la casa specializată în instrumente muzicale Tarisio.

Această vioară Stradivarius datează din anul 1721 şi a fost denumită "Lady Blunt", deoarece i-a aparţinut lui Lady Anne Blunt, nepoata poetului Lord Byron.

Vioara se află "exact în aceeaşi stare ca atunci când a plecat din mâinile fabricantului ei", celebrul lutier Antonio Stradivarius, născut în 1644, la Cremona, în Italia, a declarat specialistul W.E. Hill.

Acest instrument muzical a fost achiziţionat de Fundaţia japoneză pentru muzică în 2008, care a decis să o vândă în beneficiul familiilor victimelor făcute de catastrofele naturale care au lovit Japonia la începutul acestui an. Fundaţia deţine 21 de instrumente cu coarde, pe care le împrumută muzicienilor de mare valoare din lumea întreagă.

Circa 600 de viori care au ieşit din atelierul lui Antonio Stradivarius se află încă în circulaţie.

Seismul şi tsunami-ul din 11 martie au făcut peste 26.000 de morţi şi dispăruţi şi au distrus sate şi oraşe întregi de pe coasta nord-estică a Japoniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici