Oscar de la Renta va fi înmormântat pe 4 noiembrie, la New York, într-o ceremonie privată

Creatorul de modă Oscar de la Renta, care a murit pe 20 octombrie, la vârsta de 82 de ani, va fi înmormântat la New York, în cadrul unei ceremonii private organizate pe 4 noiembrie, la care vor participa familia şi prietenii apropiaţi.

296 afișări
Imaginea articolului Oscar de la Renta va fi înmormântat pe 4 noiembrie, la New York, într-o ceremonie privată

Oscar de la Renta va fi înmormântat pe 4 noiembrie, la New York, într-o ceremonie privată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia funerară privată va avea loc la biserica St. Ignatius Loyola de pe Park Avenue, în Manhattan, New York, potrivit revistei Vogue.

Designerul de origine dominicană Oscar de la Renta, ale cărui creaţii au fost purtate de vedete de la Hollywood şi soţii ale preşedinţilor americani, a murit pe 20 octombrie, în casa sa din Connecticut, înconjurat de familie. Potrivit postului american de televiziune ABC News, designerul fusese diagnosticat cu cancer în 2006.

Oscar de la Renta, calificat de presa americană drept "un simbol al modei", a creat recent rochia de mireasă pentru avocata britanică Amal Alamuddin, care s-a căsătorit în septembrie cu actorul american George Clooney.

Născut în 1932, în Republica Dominicană, Oscar de la Renta - pe numele său complet Oscar Aristides de la Renta Fiallo - a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi valoroşi creatori de modă din lume.

A plecat la Madrid, în Spania, la vârsta de 18 ani, unde a studiat pictura la Academia San Fernando, dar s-a reorientat destul de repede şi a ales domeniul modei. A început să creeze schiţe pentru marile case de modă spaniole, fapt care i-a deschis uşa către un curs de formare profesională la casa unuia dintre cei mai cunoscuţi creatori spanioli, Cristóbal Balenciaga. Apoi, a părăsit Spania, pentru a deveni asistentul lui Antonio Castillo, la casa Lanvin din Paris.

În 1963, îşi împărţea timpul creând rochii pentru Elizabeth Arden şi pantofi şi accesorii pentru filiala newyorkeză a casei Christian Dior. În acel moment, i-a cerut sfatul Dianei Vreeland, redactorul-şef al revistei Vogue, spunându-i că dorea să se concentreze pe creaţiile prêt-à-porter, "pentru că acesta este domeniul în care se fac bani".

"Atunci, optează pentru Elizabeth Arden, pentru că îţi vei face un nume mult mai repede. Ea nu este o creatoare, deci te va scoate pe tine în faţă. La cealaltă casă, vei fi întotdeauna eclipsat de porecla «Dior 2»", i-a spus Diana Vreeland.

Oscar de la Renta i-a urmat sfatul şi a început să lucreze pentru Elizabeth Arden, iar, după trei ani, şi-a lansat propria casă de modă.

Din 1985 până în 1987 a fost directorul de colecţii al filialei newyorkeze a casei Dior. Era unul dintre cei trei protejaţi principali ai baronului de Gunzburg, celelalte două nume fiind la fel de prestigioase - Bill Blass şi Calvin Klein.

Oscar de la Renta a devenit în acest fel unul dintre cei mai talentaţi creatori din industria modei şi era apreciat în special pentru rochiile de mireasă.

Recompensat cu numeroase premii de profil, Oscar de la Renta a fost şi unul dintre creatorii de modă care au îmbrăcat-o pe prima doamnă a Statelor Unite Jacqueline Kennedy. Creaţiile lui sunt purtate în prezent de nume mari din industria cinematografică, din politică, dar şi de reprezentante ale mai multor case regale.

Oscar de la Renta a fost căsătorit de două ori. În 1967 a devenit cel de-al treilea soţ al lui Françoise de Langlade, editorul-şef al ediţiei franceze a revistei Vogue. După decesul soţiei sale, din cauza unui cancer, în 1983, Oscar de la Renta a adoptat un băieţel, Moises, din Republica Dominicană.

În 1989, creatorul de modă s-a căsătorit cu Annette Engelhard, fiica lui Franz Mannheimer.

Oscar de la Renta a avut copii vitregi din ambele căsătorii. Ginerele său Alex Bolen este CEO-ul casei de modă Oscar de la Renta, iar nora sa Eliza Bolen este vicepreşedinte al diviziei de licenţe a aceleiaşi companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici