Paradă retro în Cluj-Napoca: Aproape 30 de maşini au fost expuse. Vedeta, un Austin Princess din 1959 - FOTO

Aproape 30 de maşini au participat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la o expoziţie retro şi o paradă prin centrul oraşului, cel mai vechi exponat fiind un automobil Austin Princess din anul 1959, cumpărat de un colecţionar clujean.

581 afișări
Imaginea articolului Paradă retro în Cluj-Napoca: Aproape 30 de maşini au fost expuse. Vedeta, un Austin Princess din 1959 - FOTO

Paradă retro în Cluj-Napoca: Aproape 30 de maşini au fost expuse. Vedeta, un Austin Princess din 1959 (Imagine: Vasile Magradean/ Mediafax Foto)

Organizatorul expoziţiei Retro Parada Primăverii, Dan Popescu, membru al Retro Club România, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că scopul evenimentului este transmiterea mesajului că maşinile vechi "nu se aruncă, se restaurează".

"Scopul acestui eveniment este foarte bine stabilit, adică maşinile vechi nu se aruncă, se restaurează. Maşinile le restaurăm, le păstrăm, le plimbăm, le expunem, iar lumea ne invidiază. La parada de la Cluj-Napoca participă 27 de autoturisme. Cea mai veche maşină participantă la expoziţie, vedeta manifestării, este un Austin Princess din anul 1959, care a fost restaurat şi arată excepţional", a spus Popescu, proprietarul unui Citroen Pallas DS 21 produs în anul 1973.

Proprietarul maşinii Austin Princess, Ver Istvan, a declarat că a cumpărat maşina din Anglia şi că a recondiţionat-o în garajul propriu.

"Au fost construite doar 200 de bucăţi din maşinile Austin, între 1956-1968, numai la comandă, fiind considerate maşini de lux. Sunt destul de rare. Eu am cumpărat-o în noiembrie 2012 din Anglia, de lângă Londra, şi m-a costat 6.000 de lire sterline. Am recondiţionat-o cu mâinile mele, în propriul garaj, şi am investit până acum în această maşină circa 12.000 de euro. Fac senzaţie cu ea când ies pe stradă. Sunt un colecţionar împătimit, renunţ la multe lucruri normale pentru acest hobby", a spus Ver.

 

Austin-ul are caroserie din lemn acoperit cu aluminiu, un şasiu de oţel, tapiţerie din piele, maşina cântărind circa două tone.

Ver Istvan mai deţine un Rolls Royce Silver Shadow din anul 1967 şi un Volkswagen dubiţă din anul 1978.

După expoziţie, maşinile retro au participat la o paradă prin centrul municipiului Cluj-Napoca.

Retromobil Club România (RCR), asociaţia naţională a posesorilor şi restauratorilor de vehicule istorice, s-a înfiinţat la Bucureşti, în 1998, după modelul asociaţiilor similare din ţările cu tradiţie în domeniu, şi îşi desfăşoară activitatea sub înaltul patronaj al Regelui Mihai. Membrii RCR deţin peste 500 de vehicule istorice fabricate în perioada 1901-1981.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici