Porcii sunt capabili de stări emoţionale complexe, spun cercetătorii. Îi credem?

O echipă de experţi britanici de la Universitatea pentru Agricultură, Alimentaţie şi Dezvoltare Rurală din Newcastle au stabilit, în urma unui studiu, că porcii sunt la fel de capabili ca şi oamenii să simtă optimism sau pesimism, în funcţie de mediul înconjurător, arată The Independent.

58 afișări
Imaginea articolului Porcii sunt capabili de stări emoţionale complexe, spun cercetătorii. Îi credem?

Porcii sunt capabili de stări emoţionale complexe (Imagine: Ionel Iancu/Mediafax Foto)

Potrivit specialiştilor, porcii care trăiesc în condiţii "luxoase" sunt mai predispuşi să reacţioneze pozitiv la o schimbare sau la o nouă experienţă.

Oamenii de ştiinţă speră ca cercetarea, care arată că porcii sunt capabili de stări emoţionale complexe, va avea un impact asupra condiţiilor în care sunt ţinute animalele.

Studiul, condus de medicul Catherine Douglas, a presupus folosirea tehnicii de a "întreba" porcii dacă se simt optimişti sau pesimişti, în contextul condiţiilor de trai.

În cadrul experimentului, porcii au fost învăţaţi să asocieze o notă de ţambal cu o "recompensă" - un măr - şi un dispozitiv de antrenare a câinilor cu ceva neplăcut - în acest caz, foşnetul unei pungi de plastic.

Totodată, animalele au fost plasate în diferite medii - unii în spaţii de mari dimensiuni, unde aveau jucării la dispoziţie, iar alţii în medii plictisitoare, cu o singură jucărie non-interactivă. Ulterior, porcii au fost supuşi unor zgomote ambigue, în vreme ce specialiştii au studiat reacţiile lor.

Rezultatele au arătat că porcii crescuţi în medii interactive, plăcute sunt predispuşi la a fi optimişti şi reacţionează mai bine la experienţe noi (respectiv zgomotele ambigue create de experţi).

Anul trecut, Catherine Douglas a publicat un studiu care arăta că vacile care primesc un nume şi sunt tratate precum indivizi produc mai mult lapte decât cele nebotezate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici