Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală, făcută în Canada, expusă la Geoparcul din Haţeg - FOTO

O machetă a unui dinozaur pitic, înalt de trei metri şi lung de şapte metri, făcută în Canada, a fost expusă, joi, la Geoparcul Dinozaurilor, fiind prima piesă a unei expoziţii care va fi deschisă în Ţara Haţegului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

739 afișări
Imaginea articolului Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală, făcută în Canada, expusă la Geoparcul din Haţeg - FOTO

Prima machetă a unui dinozaur în mărime naturală, făcută în Canada, expusă la Geoparcul din Haţeg - FOTO (Imagine: Samuila Tamas/ Mediafax Foto)

După ce a străbătut două continente şi un ocean, prima machetă a a unui dinozaur pitic (Magyarosaurus dacus), înalt de trei metri şi lung de şapte metri, realizată în Canada de paleoartistul Brian Cooley, a ajuns, joi, în locul unde se presupune că a trăit acestă specie în urmă cu 70 de milioane de ani, în Ţara Haţegului.

"Macheta sauropodului Magyarosaurus dacus, unicat la nivel mondial, are aproximativ şapte metri lungime şi peste trei metri înălţime. Este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley şi soţia sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenţie pentru detaliile ştiinţifice. După ce a părăsit Canada, ţara în care a fost realizat, dinozaurul a străbătut Oceanul Atlantic şi şi-a început periplul european la Antwerp, în Belgia. Apoi a vizitat Parisul, a străbătut Germania, Austria şi Ungaria, unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni-Balaton, iar astăzi (joi - n.r.) ajunge în sfârşit acasă, în Ţara Haţegului", a explicat purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor din Haţeg, Adina Popa.

Destinaţia finală a fost Centrul de Ştiinţă şi Artă din comuna General Berthelot, aflat pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor, unde se încearcă înfiinţarea unui muzeu al dinozaurilor.

Iubitorii de dinozauri au fost invitaţi să îl întâmpine în cadrul unui eveniment de bun venit care a inclus întâlnirea cu realizatorul său şi ateliere de creaţie destinate copiilor.

"Readucerea acasă a lui Magyarosaurus dacus este doar începutul unui proiect ambiţios - realizarea în comuna General Berthelot din judeţul Hunedoara a «Muzeului Dinozaurilor din Transilvania» care s-a bucurat încă de la început de sprijinul unor oameni extraordinari, care au crezut în el. Ne propunem ca în următorii ani să transformăm Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului într-un centru de excelenţă în domeniul educaţiei, cercetării, dezvoltării durabile şi turismului prin intermediul unor astfel de proiecte care scot în evidenţă legătura puternică între ştiinţă şi artă. Le mulţumim tuturor celor care ne sunt alături şi îi asigurăm că vom continua să mergem pe acest drum", a afirmat , la rândul său, directorul Geoparcului Dinozaurilor, dr. Alexandru Andrăşanu.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, şi oraşul Haţeg, cu o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori.

Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este singurul din România membru al Reţelei Europene şi al Reţelei Globale a Geoparcurilor.

De asemenea, în anul 2005 a fost primul Geoparc din Europa de Sud-Est care a obţinut acest statut internaţional. Factorul-cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici