Regina Elizabeth a II-a conduce bucătăriile de la Buckingham Palace cu o mână de fier

Bucătăriile de la Palatul Buckingham sunt administrate ca nişte trupe militare, cu o mână de fier, iar implacabilul şef al acestei "armate" este chiar regina Elizabeth a II-a, a dezvăluit fostul maestru bucătar al suveranei britanice, citat de site-ul voici.fr.

477 afișări
Imaginea articolului Regina Elizabeth a II-a conduce bucătăriile de la Buckingham Palace cu o mână de fier

Regina Elizabeth a II-a conduce bucătăriile de la Buckingham Palace cu o mână de fier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri, chef-ul Darren McGrady a relatat o serie de întâmplări din anii pe care i-a petrecut în calitate de bucătăr principal al prinţului Charles şi al prinţesei Diana la Kensington Palace. Bucătarul de origine scoţiană şi-a exprimat afecţiunea sinceră pe care o avea pentru soţia prinţului Charles, pe care o considera o persoană de o mare simplitate.

Situaţia a fost cu totul alta atunci când el a evocat joi, pentru site-ul Recipes Plus, atmosfera care domneşte în bucătăriile de la Palatul Buckingham, pe care le consideră "o mică firmă", care funcţionează la sfert de cheie şi al cărei suveran absolut este chiar regina Elizabeth a II-a.

Darren McGrady îşi aminteşte şi de prima lui deplasare, pe vremea când era un tânăr ajutor de bucătar, alături de alţi 99 de angajaţi ai casei regale, la Balmoral, pentru sejurul estival al reginei Elizabeth a II-a.

"Eram atât de încântat că mă aflam acolo. Nu doar că mă aflam alături de familia regală, ci, mai ales, pentru că puteam să o văd pe regină!", spune el.

Într-o dimineaţă, bucătarul-şef din acea vreme i-a cerut să pregătească o comandă specială pentru regină: morcovi. Darren McGrady a respectat instrucţiunile în cele mai mici detalii: i-a curăţat, apoi i-a tăiat cu multă rigurozitate în bucăţi cu forme şi mărimi identice. A fost o muncă îndelungată şi plictisitoare, pe care a efectuat-o însă cu multă teamă. "Îi plac morcovii, nu-i aşa?", l-a întrebat el pe majordomul venit să ia preţioasele legume, pe care Darren le plasase cu multă atenţie într-un coş. "Nu sunt pentru regină, ci pentru caii ei", i-a răspuns majordomul.

"Iată, aceasta a fost prima mea sarcină de lucru pentru Elizabeth a II-a: să gătesc pentru caii ei", a declarat, amuzat, Darren McGrady.

Maestrul bucătar mai spune că regulile de la Palatul Buckingham sunt extrem de stricte. Ordinele - foarte precise - trebuie să fie respectate la virgulă. "Regina este ca toate acele doamne şarmante, mici de înălţime şi vârstnice, în sensul că lor le place ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel şi ele să fie făcute astfel tot timpul!".

Anumite alimente sunt "proscrise" la Buckingham Palace: "Niciodată usturoi şi foarte puţină ceapă", spune McGrady. "Şi nu veţi vedea niciodată vreo bucăţică de carne în sânge la masă, pentru că reginei nu-i place deloc şi preferă friptura foarte bine pătrunsă. Mănâncă doar produse de sezon şi poate să trimită foarte uşor un platou înapoi la bucătărie dacă acesta conţine fructe şi legume ce nu sunt specifice acelui anotimp".

"De fapt, regina nu este absolut deloc o gurmandă", spune Darren McGrady. "Mănâncă pentru a trăi, în timp ce soţul ei trăieşte pentru a mânca! El adoră să gătească pe grill şi chiar este un bucătar foarte bun", a adăugat chef-ul britanic.

Singura mare slăbiciune culinară a reginei Elizabeth a II-a: Chocolate Biscuit Cake. În fiecare zi, mai multe prăjituri sunt preparate pentru regină şi angajaţii ei. După ce regina a gustat pentru prima dată din prăjitură, toţi angajaţii au dreptul să mănânce. Cu excepţia cazului în care este vorba despre Chocolate Biscuit Cake, de care nimeni nu are dreptul să se atingă.

"Este singura prăjitură din care ea comandă o bucată în fiecare zi, până când tortul se termină", spune Darren McGrady. "Mănâncă o mică bucată în fiecare zi, până când rămâi în bucătărie cu o bucăţică minusculă. Însă chiar şi acea bucăţică minusculă trebuie să i-o păstrezi. Dacă lipseşte o firimitură, ea remarcă acest lucru. Reginei îi place atât de mult acest desert, încât, atunci când se deplasează prin regat, Chocolate Biscuit Cake o urmează peste tot, cu trenul!".

Darren McGrady a vorbit şi despre ritualul oficial care se desfăşoară la fiecare banchet oficial organizat de regina britanică: "Un majordom stă în spatele reginei Elizabeth a II-a cu o mică telecomandă şi, imediat ce regina termină de mâncat un preparat şi îşi pune furculiţa şi cuţitul pe masă, el apasă pe un buton care trimite un semnal luminos roşu sau verde în bucătărie. Imediat, servitorii răsar de nicăieri şi schimbă farfuriile. Şi, chiar dacă nu ai terminat ce aveai în farfurie, ei debarasează toată masa. Ai zice că ea e un comandant militar!".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici