REPORTAJ: DreamHack sau visul adolescenţilor înnebuniţi după jocurile electronice

Bucureşti, Parcul Tineretului, vineri, 25 de grade. Sala Polivalentă este plină de circa trei mii de adolescenţi înnebuniţi după jocurile pe computer, în ciuda vremii frumoase de afară. Cu toţii participă la cel mai mare festival de jocuri electronice din România, DreamHack 2015.

1326 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: DreamHack sau visul adolescenţilor înnebuniţi după jocurile electronice

REPORTAJ: DreamHack sau visul adolescenţilor înnebuniţi după jocurile electronice (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Studiile arată că în prezent copiii preferă jocurile pe calculator sau să navigheze pe internet, în loc să practice un sport în cadru organizat sau să îşi petreacă timpul liber afară, iar ediţia de anul acesta a DreamHack pare să confirme diferitele analize.

DreamHack Bucharest 2015 a transformat Capitala în centrul universului sporturilor electronice, competiţia aceasta urmând să se desfăşoare până duminică la Sala Polivalentă. Valoarea totală a premiilor la cele zece concursuri este de minimum 250.000 de euro, la care se adaugă bonusuri din vânzarea biletelor virtuale, care asigură accesul tv, prin intermediul calculatoarelor, la meciuri.

Cele zece "sporturi" prezente la Polivalentă sunt DotA 2, League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone, Ultra Street Fighter IV, Mortal Kombat X, Tekken, FIFA 15, Minecraft şi concurs de costume (Cosplay).

Cel mai mare fond de premiere va fi la DotA 2, acesta ajungând, vineri, la 130.000 de dolari. Fondul de premiere garantat la acest concurs a fost de 80.000 de dolari, însă acesta creşte datorită contribuţiilor comunităţii sub formă de abonamente la DotATV. Un abonament la DotATV costă 2,5 dolari, jumătate mergând către premierea echipelor.

La Bucureşti sunt prezente unele dintre cele mai puternice echipe din lume, precum Na'Vi (Ucraina), Team Secret (Malaysia), Cloud 9 (SUA), Alliance şi Fnatic (ambele din Suedia).

Multitudinea de jocuri a atras fani de toate vârstele, în special adolescenţi, mulţi dintre ei chiulind de la şcoală sau fiind învoiţi de părinţi, cum este cazul lui Mihai Alexandru Marin Chirciu, în vârstă de 11 ani, care a fost adus la Sala Polivalentă de către mama sa. "Mie îmi place să mă joc Minecraft şi GTA V. Mi-aş dori cel mai mult să iau un autograf de la Rafael. E un «youtuber» care are 19 ani şi este din Piteşti. Are astăzi teză şi vine pe la ora 19.00", a spus Mihai Chirciu, care era extrem de emoţionat că îşi va întâlni idolul peste numai câteva ore.

Mama lui Mihai, Ana Chirciu, a recunoscut că şi-a învoit copilul de la şcoală pentru a fi prezent la DreamHack 2015. Ea susţine că fiul său se joacă tot timpul pe calculator în weekend, făcând pauză doar atunci când merge să mănânce. "L-am scos de la şcoală azi, ca să îl aduc aici. Am vorbit cu învăţătoarea lui, dar nu i-am spus unde mergem. Pe calculator stă sâmbăta şi duminică, cu excepţia momentelor în care merge la masă, iar în timpul săptămânii maxim o oră, înainte de culcare, ca să se relaxeze. De la calculator în rest îl scot când îl duc la mare, la distracţie, la munte, la tatăl meu, unde nu avem internet. Altfel nu se poate. Dar ştiu că în clipa în care în cer să facă un lucru, îl face. Cea mai bună pedeapsă este să îi tai netul", a adăugat Ana Chirciu.

Un alt elev care, vineri, a "sărit" peste orele de la şcoală este Andrei Popescu, în vârstă de 15 ani. Îmbrăcat cu un tricou galben-negru al ucrainenilor de la Natus Vincere (Na'vi), Popescu pretinde că ediţia din 2015 a turneului este cea mai puternică din istorie şi aproape te convinge când îţi spune că părinţii lui ştiu că nu este la şcoală: "Este un turneu diferit faţă de ediţiile trecute, e mult mai puternic. Părinţii ştiu că nu sunt la şcoală astăzi."

Gamerii profesionişti au parte de condiţii dintre cele mai bune, la subsolul Sălii Polivalente fiind amenajat un spaţiu de aproximativ 300 de metri pătraţi, unde primesc pizza la discreţie, apă minerală sau sucuri energizante. De asemenea, pentru a se încălzi înaintea meciurilor, jucătorii au la dispoziţie calculatoare pe care să se pregătească, iar după ce îşi termină concursurile sunt transportaţi la hotel de către organizatori.

Sportivii electronici atrag admiraţia tinerilor, în special datorită ţinutelor în culori stridente, pline de sponsori, a rucsacurilor personalizate, a tastaturilor, căştilor sau mouse-ilor de cea mai bună calitate. Sunt vânaţi pentru autografe, poze, iar standurile de la Polivalentă ale diferiţilor producători sunt luate cu asalt, atunci când "gamerii" îşi fac apariţia pentru a promova companiile respective.

Principalele atracţii ale DreamHack, DotA 2 şi Counter Strike, au parte de standuri proprii de unde doritorii pot achiziţiona de la şepci şi tricouri până la figurine cu diferiţii eroi din jocuri. Cele mai căutate articole au fost tricourile ucrainenilor de la Na'Vi (100 de lei) şi căştile cu Meepo (40 de lei), un personaj simpatic, dar extrem de periculos din Defence Of the Ancients 2 (DotA 2).

Pe parchetul Sălii Polivalente au fost amenajate mai multe scene, pentru DotA 2, Counter Strike sau Hearthstone. Fanii pot urmări meciurile din concurs pe ecrane uriaşe, având parte şi de comentarii avizate în limba engleză ale unor specialişti. Publicul a fost destul de anost în majoritatea timpului, însă exulta când o echipă obţinea o victorie. Vânzoleala mai mare este însă la standurile cu diferitele gadget-uri, unde copiii dau târcoale pentru a încerca cele mai noi şi performante tastaturi sau căşti de joc.

Echipele care intră în concurs joacă pe o scenă amenajată în faţa tribunelor. Jucătorii intră în arenă în aplauzele spectatorilor, ca la meciurile de baschet, după care îşi iau în primire "postul de comandă", unde beneficiază de scaune tip scoică precum cele din maşinile sport. Fiecare echipă are un căpitan, dar şi un manager, care se ocupă ca jucătorilor să nu le lipsească nimic.

"Nu e greu să îi manageriez pe aceşti băieţi. Ei sunt fantastici. Singura greutate pentru mine este că eu trăiesc pe coasta de vest a Canadei, aşa că trebuie să mă trezesc în fiecare dimineaţă la şase, în timp ce la ei este 17.00 sau 18.00, când încep să se antreneze. Antrenamentele zilnice în echipă durează între şase şi opt ore, dar ei mai joacă şi individual", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul echipei de DotA 2 Cloud 9, Conrad "QuantumPope" Janzen.

Echipa americană s-a calificat, vineri, în semifinalele competiţiei, după ce i-a învins cu scorul de 2-0 pe compatrioţii de la Team Tinker.

Conrad Janzen susţine că un e-sportiv profesionist de jocuri electronice poate duce un trai decent: "Se poate trăi foarte bine din joc. Când joci la cel mai înalt nivel, în mod organizat, poţi câştiga suficienţi bani pentru un trai bun. Toţi cei cinci jucători din Cloud 9 nu fac altceva, ei joacă doar DotA."

Janzen afirmă că jucătorii pe care îi manageriază doresc să demonstreze la DreamHack 2015, turneu care face parte din categoria a doua, că echipa Cloud 9 este una dintre cele mai bune din lume. "DreamHack este un turneu foarte important. Sunt foarte multe echipe bune, aşa că e foarte important să obţinem un rezultat bun aici. Sunt echipe cu care nu avem ocazia să jucăm în fiecare zi. Din cele opt echipe prezente, şase sunt din prima categorie. Vrem să obţinem un rezultat bun, pentru a demonstra că suntem una dintre cele mai puternice echipe din lume", a mai spus Janzen.

Datorită rezultatelor obţinute în ultimul an, Janzen este convins că echipa sa are toate şansele să fie invitată la The International, un fel de campionat mondial, unde valoarea premiilor ajunge la peste 10 milioane de dolari. "Nimeni nu ştie exact cum va funcţiona sistemul de calificare la The International, dar suntem aproape siguri că vom merge acolo. Am avut un an foarte bun, jucăm foarte bine, am obţinut locul 5 la DotA 2 Asia Championships (n.r. - premiul pentru locul 5 a fost de 152.876 de dolari, în timp ce câştigătoarea, Evil Geniuses, a obţinut 1.284.158 de dolari)", a subliniat Janzen.

Cel mai mare coşmar pentru un gamer ar fi acela să se accidenteze la mâini, deoarece nu ar mai putea participa la competiţii, susţine Janzen. "Din fericire, băieţii nu au suferit accidentări serioase, care să îi împiedice să joace. Ei au destul de multă grijă de ei, dar multora nu le place să zboare cu avionul. Odată, în timpul unui zbor, unul dintre jucători a fost lovit de o stewardesă cu un cărucior. În cele din urmă totul a fost bine şi a putut participa la turneu", a conchis canadianul.

Astfel, deşi în weekend la Bucureşti se anunţă o vreme perfectă pentru activităţi în aer liber, Sala Polivalentă va continua să îi atragă pe tineri ca un magnet la cel mai mare festival de sporturi electronice din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici