Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015, în catedrala din Leicester

Richard al III-lea, regele englez din secolul al XV-lea al cărui schelet a fost descoperit sub o parcare în 2012, va fi înhumat pe 26 martie 2015, în catedrala din Leicester, informează AFP.

609 afișări
Imaginea articolului Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015, în catedrala din Leicester

Richard al III-lea va fi înmormântat pe 26 martie 2015, în catedrala din Leicester (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia funerară, care va fi transmisă în direct de postul de televiziune Channel 4, va reprezenta punctul culminant al unei serii de evenimente ce vor dura o săptămână, consacrate acestui suveran britanic cu reputaţie sinistră, pe care mai multe asociaţii încearcă să îl reabiliteze.

Rămăşiţele pământeşti ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor vor fi transportate într-un sicriu de plumb, pe 22 martie, la Universitatea Leicester. De acolo, sicriul va fi dus în locul în care a avut loc bătălia de la Bosworth, unde Richard al III-lea a murit în 1485, traversând mai multe sate emblematice pentru destinul fostului rege.

Sicriul se va întoarce în aceeaşi seară la Leicester pentru un priveghi de trei zile, deschis publicului larg, invitat să aducă un ultim omagiu fostului rege al Angliei.

Richard al III-lea, mort la vârsta de 32 de ani, după o scurtă domnie de doi ani, a fost prezentat de suveranii din dinastia Tudor - care i-au urmat la domnie - drept un tiran însetat de sânge, iar această reputaţie a fost imortalizată şi de dramaturgul William Shakespeare.

Osemintele sale au fost descoperite în 2012, în Leicester, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a unei parcări municipale, iar analizele ADN au confirmat faptul că acel schelet, care prezenta urmele unor răni suferite în război, era într-adevăr cel al regelui Richard al III-lea.

În luna mai, Înalta Curte din Londra a aprobat înhumarea lui Richard al III-lea la Leicester, punând astfel capăt unei bătălii în justiţie iniţiată de descendenţii regelui care solicitau ca acesta să fie înmormântat în oraşul York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici