Şoarece cu şase picioare, rezultatul întâmplător al unui experiment genetic

  • Un grup de cercetători portughezi a făcut o descoperire uimitoare: un embrion de şoarece cu şase picioare, rezultat întâmplător al unui experiment genetic.
  • Cele două membre suplimentare au crescut în locul organelor genitale, demonstrând rolul crucial al unei singure gene în dezvoltare.
316 afișări
Imaginea articolului Şoarece cu şase picioare, rezultatul întâmplător al unui experiment genetic

Sursa foto: X

Embrionul de şoarece cu 6 picioare a fost obţinut de un grup de cercetători de la Institutul Ştiinţific Gulbenkian din Oeiras, Portugalia.

Cele două picioare suplimentare au crescut în locul organelor genitale, demonstrând că o singură genă contribuie la dezvoltarea acestor structuri aparent foarte diferite.

"Este o lucrare interesantă, care ar trebui privită ca unul dintre numeroasele repere ale biologiei noului mileniu", a declarat pentru agenţia ANSA Carlo Alberto Redi, director al Laboratorului de Biologie a Dezvoltării de la Universitatea din Pavia.

„Deschide uşa pentru investigarea în continuare a acestui mecanism”, adaugă acesta.

Autorii cercetării, publicată în Nature Communications, îşi propun acum să înţeleagă dacă aceeaşi genă şi proteina pe care o „codifică” sunt implicate şi în alte procese, cum ar fi dezvoltarea metastazelor în cancer.

Echipa cerceta iniţial influenţa genei respective asupra dezvoltării măduvei spinării. Cu toate acestea, rezultatul neaşteptat i-a uimit: embrionul de şoarece prezenta două membre posterioare suplimentare în locul organelor genitale.

Investigaţiile ulterioare au identificat receptorul Tgfbr1 ca fiind responsabil pentru direcţionarea dezvoltării membrelor. Practic, prin modularea plierii ADN-ului în interiorul celulelor, Tgfbr1 decide dacă o structură va deveni membru posterior sau organ genital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici