STREET DELIVERY: Ce evenimente vor avea loc în Capitală

Ateliere de reparat şi decorat propria bicicletă, propuneri urbanistice pentru crearea unui Bucureşti mai prietenos cu pietonii, jazz pentru copii şi expoziţii de produse, de la bijuterii handmade şi mobilă din material reciclat până la "fetişuri de 1 leu", vor fi prezentate la Street Delivery.

406 afișări
Imaginea articolului STREET DELIVERY: Ce evenimente vor avea loc în Capitală

STREET DELIVERY: Ce evenimente vor avea loc în Capitală

Street Delivery, evenimentul care transformă spaţiul din jurul străzii Arthur Verona din Capitală în zonă pietonală, se desfăşoară între 14 şi 16 iunie şi adună artişti din domenii precum muzică, arte vizuale, arhitectură şi urbanism, film, dar şi organizaţii nonguvernamentale.

În cadrul atelierelor de teatru, vizitatorii pot participa la lecţii de dans clasic sau pot alege una sau mai multe activităţi pe care doresc să le facă - fetişul preferat pentru care sunt dispuşi să aloce un leu. De asemenea, la Street Delivery, cei care ajung pe Strada Imaginaţiei pot să ceară să li se ghicească viitorul in DEX sau pot semna o scrisoare colectivă către "Domnul Arthur Verona".

Şi pentru că zona pietonală se transformă şi într-un spaţiu de concerte, în perioada Street Delivery, cei curioşi pot asculta artişti precum Norzeatic + Live band, Chimie, Shadowbox, Subcarpaţi, Chimie, Silent Strike şi Kazi Ploae, dar şi "Jazz for kids".

În ceea ce priveşte artele vizuale de pe Arthur Verona, admiratorii Street Delivery pot vedea demonstraţii de sculptură în coajă de ou, un spectacol de umbre în fostul sediu Româniafilm şi pot afla mai multe despre proiectul de bandă desenată "Harap Alb continuă" şi proiectul de fotografie "Post-Industrial Stories", de Ioana Cîrlig şi Marin Raica.

La categoria "Arhitectură-urbanism", participanţii la Street Delivery pot admira piese de mobilier realizate din materiale "comuniste" reciclate şi pot afla şi cele mai noi planuri de reabilitare a unor spaţii esenţiale ale Capitalei, în cadrul proiectelor "Bucureşti-City Break" şi "Metamorfoze urbane".

La Street Delivery vor fi proiectate şi filme- cel mai nou lungmetraj al lui Adrian Sitaru, "Domestic", şi scurtmetraje din Europa Centrală şi de Est grupate în proiectul Balkans Beyond Borders Film Festival.

Street Delivery este un eveniment-manifest de urbanism, arhitectură şi arte care îşi propune recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate. Deşi a acordat în fiecare an o atenţie deosebită responsabilităţii sociale, Street Delivery se supune anul acesta analizei Societal, primind marca de Eveniment Responsabil pentru respectarea indicatorilor din patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă.

Două milioane şi jumătate de maşini circulă zilnic printr-un Bucureşti sufocat. Asta înseamnă 16 maşini pe fiecare spaţiu de parcare. Sistemul auto ia strada de sub picioare şi o vinde înapoi oamenilor cu preţul petrolului. Strada mai există doar în vederea ajungerii la altceva: la slujbă, la cumpărături, la benzinărie. Nu mai e loc de zăbovit sau de plimbare, de întâlnire sau de joc. Împotriva tendinţei generalizate în România, Street Delivery închide străzile pentru maşini şi le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spaţiu de promenadă pentru pietoni, biciclişti şi cetăţeni care îşi iubesc oraşul.

Bucureştiul se plasează pe locul al doilea în topul celor mai poluate capitale europene, după Sofia, cu de trei ori mai multe noxe decât limita impusă de UE (conform Ecopolis). Spaţiul verde pe cap de locuitor este de 23 de metri pătraţi, cu mult în urma unor oraşe ca Viena (120 de metri pătraţi) şi Helsinki (100 de metri pătraţi).

Street Delivery a reprezentat, începând cu 2006, un cadru în care societatea civilă, artişti, arhitecţi, muzicieni, locatari pot oferi o alternativă la felul în care este percepută locuirea oraşului. De-a lungul a trei zile se creează o proiecţie pozitivă asupra potenţialului pe care îl are Bucureştiul, ca şi alte oraşe care se confruntă cu situaţii similare.

Apelul de proiecte Street Delivery a adunat, în 2013, sute de idei din toată ţara în jurul temei "Patrimoniu şi arhitectură de calitate". Persoane fizice, ONG-uri şi instituţii au putut înscrie proiectul lor de recuperare a spaţiului public pe site-ul www.streetdelivery.ro în şapte secţiuni: 1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică; 2) Societate civilă, ecologie, mediu; 3) Muzică; 4) Arte vizuale; 5) Film; 6) Teatru, dans, performance; 7) Activităţi pentru copii.

Circa 300 de proiecte vor revendica străzile în Bucureşti, Timişoara şi, de anul acesta, în Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici