Suma URIAŞĂ primită de cercetătorii care au realizat prima imagine au unei găuri negre

Echipa de cercetători care a realizat prima imagine a unei găuri negre, publicată în aprilie anul acesta, a primit un premiu în valoare de 3 milioane de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough, sponsorizată de miliardari precum Mark Zuckerberg şi Yuri Milner, potrivit The Guardian.

856 afișări
Imaginea articolului Suma URIAŞĂ primită de cercetătorii care au realizat prima imagine au unei găuri negre

Suma URIAŞĂ primită de cercetătorii care au realizat prima imagine au unei găuri negre

Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicităţii pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept "un monstru", are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mare decât al Pământului - şi este situată la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul unei reţele de opt telescoape situate pe patru continente, Event Horizon Telescope, de o echipă formată din 347 de cercetători.

Fiecare dintre aceştia va primi astfel un cec în valoare de 8.600 de dolari din partea Fundaţiei Breakthrough.

Detaliile despre respectiva imagine, o premieră în astronomie, au fost publicate în aprilie în Astrophysical Journal Letters, iar profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus acest experiment, a declarat la momentul respectiv pentru BBC News că această gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

"Ceea ce vedem este mai mare decât tot Sistemul nostru Solar", a explicat acesta. "Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui şi este una dintre cele mai mari găuri negre despre care credem că există. Este un monstru absolut, campionul de categorie grea în rândul găurilor negre din Univers", a mai spus acesta.

Imaginea arată "un inel de foc" foarte strălucitor, după cum a descris-o Falcke, înconjurând o gaură neagră perfect circulară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici