TIFF 2013: Psihoza sfârşitului lumii este inspiraţia secţiunii tematice, care include 12 filme - VIDEO

Psihoza sfârşitului lumii a inspirat secţiunea tematică de la ediţia din acest an a TIFF, care va avea loc între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca, 12 filme urmând să fie incluse în secţiunea "This is the End/Acesta e sfârşitul".

198 afișări
Imaginea articolului TIFF 2013: Psihoza sfârşitului lumii este inspiraţia secţiunii tematice, care include 12 filme - VIDEO

TIFF 2013: Psihoza sfârşitului lumii este inspiraţia secţiunii tematice, care include 12 filme - VIDEO (Imagine: Hors les murs/ captură video)

Conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, secţiunea numită "This is the End/ Acesta e sfârşitul" cuprinde 12 filme care concurează pentru premiul FIPRESCI şi "vorbesc" pe tonuri diferite despre apocalipse globale sau personale.

"Bătrâneţe, moarte, relaţii aflate pe ultima sută de metri, molime, lumi date peste cap sau care dispar. Voit sau nu, toată tevatura cu sfârşitul lumii din 2012 s-a tradus în diverse obsesii în filmele ultimilor ani, traversate de certitudinea că ceva sau cineva ajunge la capăt de drum. E un filon terminal care merge de la «Melancholia» lui Lars von Trier până la «Amour» al lui Michael Haneke, de la apocalipsa globală la cea personală. Asta îşi propune să exploreze secţiunea tematică «This is the End». În mod evident, nu e o secţiune foarte optimistă, dar există şi filme care vorbesc despre sfârşit pe un ton mai puţin sumbru", afirmă directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, citat în comunicat.

O combinaţie de comedie morbidă şi sci-fi metafizic, "Me Too" (regia Alexei Balabanov) trimite mai multe personaje, toate jucate de actori non-profesionişti, într-un bizar "turn al fericirii", de unde nu mai există întoarcere. Filmul a fost proiectat în secţiunea Orizzonti la Festivalul de la Veneţia. Din competiţia de la Veneţia vine şi "La cinquième saison" (regia Peter Brosens şi Jessica Woodworth, prezenţi anterior în competiţia TIFF cu "Altiplano"), despre o misterioasă calamitate naturală care dă peste cap viaţa tuturor, undeva în Munţii Ardeni: primăvara refuză să mai vină. Apocalipsa se apropie şi în "El Limpiador" (regia Adrian Saba), când o molimă ciudată şi devastatoare cuprinde Lima.

Cu gândul la sfârşit conduc o bătrână pe ultimul drum, mai lung decât le stă în puteri, sătenii din "Panihida" (regia Ana Felicia Scutelnicu), un hibrid de ficţiune şi documentar despre ritualurile de înmormântare dintr-un sat basarabean. Decisivă este şi călătoria dură a cinci tineri evadaţi din închisoare, în "Los Salvajes" (regia Alejandro Fadel), film selecţionat în Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes. Fără resurse şi fără repere, cei cinci se întorc unii împotriva celorlalţi. Despre durerea morţii şi puterea imaginaţiei, capabilă să-i menţină în viaţă pe cei dragi, vorbeşte prin trei poveşti diferite "Living/ Zhit" (regia Vasili Sigarev), un film cu tuşe suprarealiste şi metafizice proiectat la Rotterdam şi premiat de critică la Festivalul Filmului Central şi Est-European goEast.

O turbulentă poveste de dragoste trăieşte tânărul din "Hors les murs" (regia David Lambert), care se aruncă cu capul înainte într-o fragilizantă relaţie de dependenţă, iar un cuplu căsătorit se destramă încet în "Lifelong" (regia Asli Ozge), o radiografie clinică a unei separări, într-un decor elegant şi atent ales, într-un Istanbul atipic filmat. Un eseu fascinant despre moarte, văzută prin ochii unor adolescenţi care rătăcesc împreună printr-o pădure, "Leones" (regia Jazmín López) aminteşte deopotrivă de Terrence Malick şi Gaspar Noé. Pasionant este şi thailandezul "36" (regia Nawapol Thamrongrattanarit), un film experimental despre sfârşitul memoriei, distins cu trofeul Festivalului Internaţional de Film de la Pusan.

În selecţia de 12 titluri intră şi două documentare: "Forget Me Not" (regia David Sieveking), un film cu un subiect dramatic, dar plin de candoare şi umor, despre mama regizorului, bolnavă de Alzheimer, care moare încet şi se decuplează de restul lumii, şi "The Last Black Sea Pirates" (regia Svetoslav Stoyanov), povestea dispariţiei unei lumi romantice, cea a piraţilor de Marea Neagră.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi va avea loc, în perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici