TOPUL celor mai difuzaţi artişti români. Cât au câştigat în 2014

Smiley se află pe primul loc în topul celor mai difuzaţi artişti români, câştigând, în 2014, peste 130.000 de lei, potrivit datelor centralizate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), în urma celor două repartiţii anuale.

3137 afișări
Imaginea articolului TOPUL celor mai difuzaţi artişti români. Cât au câştigat în 2014

Smiley (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Reprezentanţii CREDIDAM au organizat vineri o conferinţă de presă în care a fost prezentat clasamentul celor mai bine plătiţi artişti din România, în 2014, sumele repartizate acestora, precum şi alte probleme cu care se confruntă organizaţia în colectarea drepturilor de autor.

La eveniment au participat Ştefan Gheorghiu, director general CREDIDAM, Mihai Cernea, preşedinte al Consiliului Director CREDIDAM, Iulian Vrabete, vicepreşedinte al Consiliului Director CREDIDAM, Gheorghe Turda, preşedinte al Comisiei Permanente Speciale privind accesul la informaţii, şi Carmen Tănase, membru în Comisia Permanentă Specială privind accesul la informaţii.

Astfel, la conferinţa de presă au fost prezentaţi cei mai difuzaţi artişti ai momentului, care sunt membri CREDIDAM, clasamentul reflectând drepturile băneşti repartizate de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi acestora, conform volumului difuzării interpretării lor de utilizatorii din diverse medii: televiziune, radio, cinema, cablu, copie privată, ambiental, internet.

Pe primul loc în acest top se situează interpretul de muzică pop Smiley, cu încasări de peste 130.000 de lei, urmat de Connect-R, care a obţinut peste 120.000 de lei, iar interpretul de muzică folk şi actorul Mihai Mărgineanu se află pe poziţia a treia, cu încasări de peste 100.000 de lei.

Topul este completat, în ordine, de Matteo (peste 100.000 de lei), Mihai Bobonete (peste 100.000 de lei), Daniel Deneş, membru al formaţiei Fly Project (peste 90.000 de lei), Tudor Ionescu, membru al formaţiei Fly Project (peste 85.000 de lei), Andra (peste 82.000 de lei), Loredana Groza (peste 74.000 de lei), DJ Sava (peste 67.000 de lei), Lora (peste 60.000 de lei), precum şi membrii formaţiei Holograf - Dan Bittman, Romeo Dediu, Octav Furtună, Emilian Petroşel, Iulian Vrabete -, cu încasări de peste 58.000 de lei fiecare.

În ceea ce priveşte interpreţii de manele, Ştefan Gheorghiu a spus că aceştia nu se află în top, în primul rând pentru că aceştia sunt difuzaţi în special pe postul Taraf TV, care îi aparţine lui Silviu Prigoană şi care "nu plăteşte", CREDIDAM având "o problemă în instanţă" cu acesta, iar, în al doilea rând, "vremea manelelor a trecut".

De asemenea, în ceea ce priveşte încasările actorilor - care, de altfel, nu se află în topul celor mai difuzaţi artişti -, Carmen Tănase a precizat că în această situaţie "se discută numai despre actorii care apar în seriale TV şi în reclame. Ei nu sunt foarte mulţi, sunt puţini, iar la teatru, din păcate, apariţia la teatru nu are cum să se contorizeze. Deci, ei sunt destul de puţini cei care apar la TV, în comparaţie cu cei care sunt pe piaţă acum. Sumele nu sunt foarte mari, comparativ cu muzica, sunt mult mult mai mici, seriale nu prea mai sunt, sunt redifuzări care se plătesc mult mai puţin decât o primă difuzare".

La o conferinţă de presă organizată în aprilie 2014, la care au participat mai mulţi artişti, dar şi deputatul PPDD Liliana Mincă, s-a vorbit despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi descoperit nereguli la CREDIDAM. "Este vorba despre 1,6 milioane de euro evaziune fiscală", a spus, la acel moment, Liliana Mincă.

Întrebaţi, vineri, despre aceste probleme, reprezentaţii CREDIDAM au precizat că a fost vorba despre un "control comandat", în urma căruia s-a stabilit că era vorba despre o sumă mai mică şi nu făcea obiectul unei evaziuni fiscale.

"Cu doi ani în urmă, UNART, prin domnul Ion Antonescu (administrator general al Uniunii Naţionale a Artiştilor din România - UNART, n.r.), a făcut o reclamaţie - asta am aflat ulterior şi nu e publică - către directorul general CREDIDAM şi preşedintele Consiliului de Administraţie, care sunt eu, că am fi deturnat o mare sumă de bani, sunt lucruri care trebuiesc cercetate neapărat la CREDIDAM. Prin relaţiile domnului Ion Antonescu, la ANAF, la IGP (Inspectoratul General al Poliţiei, n.r), a început o cercetare penală care, după o cercetare de un an şi ceva, am fost informaţi că, de fapt, suma care este în discuţie - că n-ar fi fost corect cheltuită - era de 30.000 de lei", a declarat Mihai Cernea la conferinţa de presă.

La rândul său, directorul general al CREDIDAM a declarat că a fost vorba de un "control comandat", efectuat de ANAF sectorul 1.

"Timp de trei luni de zile a stat în sediul CREDIDAM şi a analizat absolut toate documentele contabile. Au fabricat un raport de inspecţie fiscală, cu o sumă care depăşea un milion de euro, dar nimic în conţinutul acestui raport de inspecţie fiscală nu face vorbire de evaziune fiscală, pentru că era obligaţia echipei de control, dacă sesiza peste un milion de euro evaziune fiscală, să înainteze la DNA (Departamentul Naţional Anticorupţie, n.r.). Acest raport de inspecţie fiscală face obiectul mai multor dosare în instanţă. Am reuşit să suspendăm atât RIF -ul (Raport de inspecţie fiscală, n.r.), cât şi decizia de împunere, ceea ce demonstrează din capul locului că există suficiente elemente de ilegalitate în cadrul acestor documente. În continuare sunt procese pe rol. (...) Modul straniu în care a funcţionat ANAF-ul în ceea ce priveşte acest control a declanşat un număr de 16 dosare, pentru că, deşi era suspendat şi RIF-ul şi decizia de impunere, ei tot trimiteau decizii de reţinere a unor sume. Ba mai mult, reveneau - vorbesc de ANAF sectorul 1 - cu adrese care spuneau că s-au reglat sumele. (...) Am constatat cu stupoare că nu ai o cale administrativă de comunicare cu ei, singura modalitate e să te adresezi instanţei. În instanţă am reuşit să anulăm absolut toate aceste decizii de impunere, să anulăm absolut toate amenzile care ni s-au dat şi la ora actuală suntem în faza finală a procesului pentru anularea acestui RIF. În paralel, s-a autosesizat IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române, n.r.), citind un articol în ziar, că am fi produs evaziune fiscală, au plătit un expert să facă expertiză pe acea lucrare şi expertul numit de ei a scos în evidenţă, în baza documentelor aduse de noi, că, de fapt, aici ar fi în discuţie o sumă de 30.000 de lei, pe care şi noi am contestat-o (...), pentru că apar o serie de elemente care frizează bunul simţ", a declarat Ştefan Gheorghiu.

Constituit în 1996 ca asociaţie non-profit, CREDIDAM reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de posturile de radio, TV, cablu, cinematografice, în restaurante, hoteluri, discoteci etc.

Potrivit informaţiilor prezentate la conferinţa de presă, CREDIDAM numără în prezent 11.952 de membri (actori, balerini, muzicieni din toate genurile), iar, în cei 18 ani de activitate (din 1996 până în 2014), a virat către artişti suma de 193.404.788 de lei, iar către stat (impozite) suma de 85.798.185 de lei.

În anul 2014, CREDIDAM a colectat suma de 34.472.992,49 de lei, din care 28.611.679,67 de lei din gestiune obligatorie şi 5.861.321,82 de lei din gestiune facultativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici