Un cilindru cu litere cuneiforme din epoca lui Nabucodonosor al II-lea, scos la licitaţie - FOTO

Un cilindru din argilă ce conţine un text cu litere cuneiforme, datând din epoca regelui babilonian Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.e.n.), estimat între 300.000 şi 500.000 de dolari, va fi scos la licitaţie de casa Doyle, pe 9 aprilie, la New York.

380 afișări
Imaginea articolului Un cilindru cu litere cuneiforme din epoca lui Nabucodonosor al II-lea, scos la licitaţie - FOTO

Scriere cuneiforma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflat într-o stare de conservare în general bună, cilindrul prezintă doar o foarte lejeră uzură la suprafaţă, iar textul este încă lizibil, relatează lefigaro.fr. Textul inscripţionat evocă reconstrucţia templului dedicat zeului-soare Shamash din Sippar (în prezent Tell Abu Habbah din Irak), un oraş care era în întregime închinat acestei zeităţi.

Nabucodonosor al II-lea a fost al doilea rege din cea de-a 11-a dinastie a suveranilor babilonieni (dinastia neobabiloniană sau caldeeană) ai cărei reprezentanţi au domnit până la cucerirea Babilonului de către Cirus al II-lea al Persiei.

Întemeietor de imperii, Nabucodonosor al II-lea s-a aflat la originea unei mari opere de reconstrucţie. Suveranul babilonian a restaurat numeroase temple, a fortificat şi decorat palatul regal şi a creat mai ales celebrele grădini suspendate ale Semiramidei, una dintre minunile lumii antice.

Restaurarea unor temple străvechi era una dintre activităţile preferate ale regilor din Babilonia, care sprijineau această iniţiativă pentru a-şi demonstra pietatea în faţa zeilor. Ei doreau să îşi perenizeze acţiunile în scris, pe cilindri de argilă, îngropaţi apoi în fundaţiile templelor restaurate. Cilindrul propus la vânzare de casa Doyle prezintă două coloane scrise de scribul lui Nabucodonosor al II-lea.

"Templul era într-o stare proastă, zidurile exterioare erau prăbuşite, fundaţia era de nerecunoscut, templul era acoperit de praf, nu mai era considerat printre sfintele sanctuare ale zeilor", se afirmă în textul inscripţionat pe acest cilindru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici