Zilele Bucureştiului - un festival al berii, cu "pampon" - FOTO

Miţa Baston, Mitică, micii fanarioţi şi Vlad Ţepeş - în timpul căruia a fost pentru prima dată atestată documentar Capitala - au fost prezenţi la festivităţile organizate de Zilele Bucureştiului, dar nu cu aura lor romantică, ci în fum de mici, caniculă prăfoasă de sâmbătă şi accente de kitsch.

112 afișări
Imaginea articolului Zilele Bucureştiului - un festival al berii, cu "pampon" - FOTO

Zilele Bucureştiului - un festival al berii, cu "pampon" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Evenimentele care celebrează împlinirea a 551 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei s-au desfăşurat în cele mai importante puncte ale oraşului: Piaţa Constituţiei, Centrul Vechi şi zona Victoriei. La amiază, în căldura urbană, în Piaţa Constituţiei, micile personaje prezentate în pliantele Primăriei - Miţele interbelice, domnii cu joben şi frac, înfruntând cavalereşte căldura, dar şi emisarii din Orient cu pălării roşii şi moţuri negre - se plimbau printre cei câţiva oameni veniţi să îşi sărbătorească oraşul cu mici şi bere. În timp ce turiştii se înfruptau cu delicatesele verii care este pe ducă, mici şi bere, personajele Bucureştiului leneveau lângă ei, iar o trupă cânta, pe o scenă, un rock ambiental.

Pe bulevardul închis care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Constituţiei, familii colorate se plimbau în trăsuri cu flori, iar cei mici erau fascinaţi de o călătorie cu poneiul pe o distanţă de câteva sute de metri. De la evenimente bineînţeles că nu au lipsit nici tarabele cu nimicuri, pentru "le bon gout" al vizitatorului. Astfel, de Zilele Bucureştiului, în Piaţa Constituţiei, orice gură-cască sau mândru bucureştean a putut cumpăra turtă dulce, scrinuri vechi multicolore, rochii de ţigancă, bijuterii lucrate manual - dovadă a statutului de obiect lucrat manual erau instrumentele, puse la vedere pe tarabă - şi, bineînţeles, gogoşi maramureşene, care erau vândute de câteva doamne, într-o rulotă, ele însele personaje ce se luptau cu soarele, cu atât mai mult cu cât îl înfruntau în strai popular.

Peste Dâmboviţa, în adevăratul "buric al târgului", Centrul Vechi, curioşii erau momiţi cu alte atracţii. În spatele Hanului lui Manuc, printre statui cariate şi case vechi, care încă mai au puţin din demnitatea şi frumuseţea trecutului, a fost amplasată o scenă unde sunt programate concerte ale unor diferite trupe ce vin să aducă un mesaj de "La mulţi ani" Capitalei.

La Curtea Veche era organizat un mic târg cu obiecte care mimau cât de cât autenticitatea evenimentului - ii, obiecte din piele lucrate manual, măşti tradiţionale şi covrigi. Curioşii au putut vizita chiar câteva spaţii din Curtea Veche. În timp ce în curtea obiectivului se află o statuie a lui Vlad Ţepeş, la intrarea în curte, un afiş îl prezenta caricatural pe acelaşi personaj-cult, făcând semnul victoriei cu două degete, care, de fapt, erau ţepele a doi nefericiţi.

Peste nenumărate terase unde bucureştenii îşi găsesc tihna de weekend, în Lipscani reîncepea tematica Bucureştiului vechi: vederi din Micul Paris, în timp ce alături se întindeau alte tarabe, cu pantalonaşi de stofă, bluziţe, vaze lucrate manual, cercei, CD-uri, DVD-uri şi, bineînţeles, haine originale aduse din India. Şi toate acestea pe un fundal sonor cel puţin eclectic. Dacă într-un colţ triluia flaşnetarul cu papagalii care dau bilete turiştilor, pe scena-motiv a evenimentului cânta un ansamblu folcloric, iar în spate, spre Calea Victoriei, Fanfara Militară deja strânsese un număr record de fani.

Zilele Bucureştiului 2010 sunt sărbătorite de vineri până duminică, prin diverse manifestări.

Astfel, vineri, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a organizat, în cadrul Zilelor Bucureştiului, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Cele peste 30 de filme autohtone selectate au fost proiectate între orele 18.00 şi 2.00, în Piaţa "George Enescu", la Uranus 144, pe Terasa Clubului Fabrica, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român, şi la MTR Open Air, precum şi la Cinema Patria, Cinema Studio, Sala "Elvira Popescu" şi Cinema Eforie. Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, regizorul Radu Gabrea şi-a prezentat în premieră absolută în Bucureşti cea mai recentă producţie a sa, filmul "Mănuşile roşii".

Sâmbătă, în Piaţa Constituţiei, va fi prezentat, de la ora 21.00, concertul "Rock Loves Chopin", care presupune un "featuring" al celor mai celebre lucrări ale compozitorului într-o interpretare rock, susţinut de Orchestra Stołeczna Estrada din Varşovia. După concerte susţinute la Chicago, Paris, Berlin, Cairo (chiar lângă piramidele din Ghiza) şi la Expoziţia Mondială din Shanghai, "Rock Loves Chopin", proiect care celebrează împlinirea a 200 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Frederic Chopin, ajunge şi la Bucureşti.

Tot sâmbătă a avut loc cea de-a treia ediţie a Zilei Chitarelor, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, unde au susţinut un master class şi concertează unii dintre cei mai renumiţi chitarişti ai momentului: Andreas Oberg (colaborator al lui Eros Ramazzoti), Dave Martone (colaborator al lui Joe Satriani, J. Batten si Greg Howe), Jennifer Batten (chitarista lui Michael Jackson), Michael Lee Firkins (unul dintre cei mai valoroşi profesori de rock blues de la GIT, Los Angeles), Stuart Hamm (basistul celor mai importanţi chitarişti ai lumii - Joe Satriani, Steve Vai si Frank Gambale). Au deschis concertul Damjan Pejcinoski (câştigătorul concursului ediţiei trecute), Dragiani (locul 2) şi românul Marius Pop (locul 3).

De asemenea, între 18 şi 22 septembrie, se desfăşoară în Capitală Festivalul Culturii Thailandeze, la Muzeul Satului (sâmbătă) şi în Parcul Cişmigiu (între 19 şi 22 septembrie). Vizitatorii pot degusta mâncăruri, băuturi, deserturi autentice thailandeze. În plus, ei vor putea asista la demonstraţii de gătit, de sculptură în legume şi fructe, pictarea măştilor şi umbrelelor tradiţionale, ţesutul mătăsurilor, lăcuire, producerea zahărului, dansuri şi spectacole de marionete tradiţionale, box thailandez şi arte marţiale.

De luni şi până pe 26 septembrie, va fi prezentat la Curtea Veche Salonul Municipal de Artă Medievală, o expoziţie ce cuprinde lucrări realizate în variate stiluri şi tehnici de artişti plastici contemporani, invitaţi să ambienteze arhitectura medievală de excepţie a fostei reşedinţe domneşti. Exponatele fac referire la iconografia creştină, la tehnicile artistice consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică şi gotică), la patrimoniul cultural naţional şi la contextul european de ieri şi de azi, se arată pe site-ul ArCuB.

Duminică, grupul italian a capella Neri per Caso va susţine un concert în Piaţa "George Enescu", de la ora 21.00. Cei şase membri ai grupului masculin, colaboratori ai studiourilor Disney, au fost recompensaţi cu şase discuri de platină şi numeroase trofee la San Remo.

(Material de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici