Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare şi şomaj

Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului, potrivit oamenilor de afaceri şi reprezentanţilor patronatelor.

112 afișări
Imaginea articolului Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare şi şomaj

Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare şi şomaj (Imagine: Mediafax Foto)

"Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva să le suporte, dacă nu consumatorul final? Creşterea TVA va avea ca efect majorarea preţurilor şi, implicit, scăderea vânzărilor, astfel că va creşte şomajul", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.

Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede că majorarea TVA va face ca "toată lumea" să aibă de suferit.

"Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată. Mai degrabă s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, şi nu prin majorarea lor. Va fi o frână pentru încercarea de relansare şi o nouă lovitură dată economiei", a adăugat Anastasiu.

La rândul său, directorul general al transportatorului de marfă Unifetrans, Constantin Pestrea, spune că această măsură va afecta în aceeaşi măsură atât companiile, cât şi populaţia şi arată "în ce hal" este situaţia ţării.

"Niciun stat din jurul nostru nu a ridicat cota de TVA atât de mult, şi nici nu s-au gândit să taie salariile bugetariilor sau pensiile. Vom fi cu toţii afectaţi. De exemplu, clientul nostru Lafarge Medgidia a oprit transportul de calcar până la 20 iulie. Într-o economie care nu produce nimic, nu avem ce transporta", a afirmat Pestrea.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSI), Dragoş Frumosu, consideră că piaţa produselor alimentare se va diminua cu până la 40%.

El a adăugat că efectele vor fi închiderea unei părţi importante din societăţile de profil, care va determina creşterea ratei şomajului.

De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu să se închidă şi să crească preţurile.

"Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani să cumpere, 25% dintre firme vor ceda şi şomajul şi preţurile vor creşte. Nu se va reuşi decât distrugerea firmelor care au reuşit să supravieţuiască până acum şi reducerea sumelor încasate la bugetul de stat", a afirmat Caruz.

Şi Romulus Dascălu, preşedintele federaţiei din domeniul băuturilor spirtoase, Garant, apreciază că vom asista la o explozie a preţurilor.

"Va fi o inflaţie de circa 10% şi vor creşte preţurile la toate alimentele şi toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales în rândul firmelor mici şi mijlocii", a spus Dascălu.

Preşedintele companiei de consultanţă hotelieră Peacock Hotels, Paul Mărăşoiu, apreciază că şi în turism efectul va fi dramatic.

"Mi-e teamă că vom asista la un regres şi mai dramatic decât am înregistrat până acum, în perioada crizei. Preţurile vor creşte considerabil. În opinia mea, măsura propusă iniţial, de reducere a pensiilor şi a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse şi pe durată mai scurtă", a adăugat Mărăşoiu.

Şi secretarul general al Uniunii Naţionale ale Transportatorilor România, Radu Dinescu, consideră că investitorii străini vor ocoli România şi afirmă că unul dintre efectele majorării TVA va fi scăderea salariilor angajaţiilor.

"Creşterea TVA-ului nu ar trebui să ne afecteze, dar pentru că nu ni se rambursează la timp vom avea probleme şi mai mari. O altă problemă este că acel TVA crescut care nu poate fi decontat de persoanele fizice va reduce consmul, deci vor fi mai puţine persoane care se vor plimba mai puţin. Costurile crescute vor tăia din salariile angajaţilor, cu alte cuvinte ce taie statul vom tăia noi din salarii", a spus Dinescu.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.

(Material realizat de departamentul economic, economic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici