FOCUS: Fiicele celui mai renumit taur al lumii, vizitate de ministrul Agriculturii la Râşnov

Ministrul Agriculturii Mihail Dumitru a aflat vineri, la Zilele crescătorului de taurine de la Râşnov, că vaca este o minune a naturii, a văzut fiicele celui mai renumit taur al lumii, dar a ratat-o pe campioana Europei, care n-a putut ajunge, fiind gestantă.

479 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Fiicele celui mai renumit taur al lumii, vizitate de ministrul Agriculturii la Râşnov

FOCUS: Fiicele celui mai renumit taur al lumii, vizitate de ministrul Agriculturii la Râşnov (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii a trecut în revistă la acest eveniment cele 130 de vaci expuse şi a aflat de la fermieri o parte din secretele activităţii lor.

"Vaca e o minune a naturii, dintr-un singur pai pe care îl mănâncă ajunge să îl transforme în cel mai bun aliment. Porcul doar mănâncă şi doarme", i-a spus ministrului, Mihai Petcu, proprietarul unei fermei de bovine.

Ministrului i-au fost arătate şi câteva vaci, despre care proprietarul susţine că sunt fiicele celui mai valoros taur al lumii din acest moment.

Totuşi, Dumitru nu a putut-o vedea pe campioana Europei, care trăieşte în România, şi care produce anual peste 18.000 litri de lapte, deoarece aceasta n-a putut fi expusă la târg, fiind gestantă.

Proprietarul unor vaci de lapte i-a explicat ministrului performanţa acestora. "Aceste vaci sunt practic o anexă a ugerului. Inima lor stă practic cu vârful pe uger", a adăugat acesta.

Un alt crescător i-a spus lui Mihail Dumitru că, din cauza preţului mic la lapte, are profit doar din vânzarea de animale. "Eu, dacă am vândut o vacă şi mi-a spus proprietarul că are o hibă, am schimbat-o", a spus fermierul.

Totodată, ministrul a putut afla că văcarul bea apă de la cişmea în genunchi şi nu se apleacă, pentru că îl dor şalele de la atâta muncă.

Vizitând mai multe juninci, crescătorii l-au informat pe ministru că generaţia care vine este superioară celei care pleacă. "Asta-i bucuria ţării, domnule ministru!", a exclamat unul dintre ei, arătând spre animalele tinere.

Ministrului i-a fost atătat un animal tânăr, al cărui embrion a costat 1.000 de euro. "Priviţi, are o construcţie mult mai fină! Este un animal cu identitate. Tatăl ei este nepotul unei legende olandeze, care a produs 25.000 de viţei", i s-a explicat ministrului.

Un alt fermier a venit la Râşnov cu "fiica lui Saylor", care a fost cinci ani consecutiv campionul SUA. El i-a spus ministrului că vaca de lapte trebuie să aibă şoldurile proeminente, astfel încât pălăria să poată sta singură pe ele.

La târg este expus şi un taur uriaş. "Priviţi, braţul şi abdomenul lui sunt foarte bine dezvoltate! Este un individ cu succes la sexul opus", a spus proprietarul.

Un alt crescător s-a plâns de greutăţile întâmpinate şi de subvenţiile mici în acest sector. "Păcatul meu e că fac vacă de 40 de ani. Dacă aş lua-o de la capăt, aş face orice numai vacă nu", a adăugat el.

La conferinţa de presă de după vizitarea expoziţiei, un fermier i-a recitat ministrului o strofă dintr-o poezie intitulată "Visul unei vaci de lapte": "Dă-mi, Doamne, ţâţe cât mai multe/ Din ele taxe eu să fac/Şi-apoi prin pensii şi salarii/Poporul meu să mi-l împac!".

(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici