FOCUS: O treime din cele peste 6.000 de locuinţe livrate în 2009 în 14 proiecte sunt încă la vânzare

Dezvoltatorii imobiliari mai au de vânzare, în Bucureşti şi Ilfov, aproape 2.000 de locuinţe din cele peste 6.000 de unităţi construite anul trecut în 14 ansambluri rezidenţiale, potrivit datelor centralizate de MEDIAFAX.

82 afișări
Imaginea articolului FOCUS: O treime din cele peste 6.000 de locuinţe livrate în 2009 în 14 proiecte sunt încă la vânzare

FOCUS: O treime din cele peste 6.000 de locuinţe livrate în 2009 în 14 proiecte sunt încă la vânzare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cea mai mare parte a locuinţelor din ansamblurile finalizate anul trecut au fost vândute încă din 2008.

Numărul tranzacţiilor a scăzut semnificativ anul trecut, ca urmare a limitării accesului la finanţare, dar şi a instabilităţii economiei, deşi dezvoltatorii au operat reduceri de preţuri în unele cazuri cu peste 20%.

"Dintr-un total de 480 de locuinţe pe care le-am finalizat în 2009 am vândut 416 unităţi, dar doar 100 dintre acestea anul trecut", au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii complexului Primăvara din Ghencea, dezvoltat de firma Can Serv.

Acest complex este unul dintre proiectele unde dezvoltatorii au reuşit să vândă cea mai mare parte a locuinţelor până la finalizarea construcţiei. Într-o situaţie similară se află şi dezvoltatorul Adama, care din cele 350 de locuinţe finalizate în 2009 în două complexuri mai are de vânzare doar 72 de unităţi, sau Conarg, care a semnat contracte pentru 80% din cele 988 de apartamente finalizate în ansamblul Răsărit de Soare din cartierul Titan.

"Până în prezent am vândut 80% din ansamblul Răsărit de Soare, propunându-ne să finalizăm întreg procesul de vânzare în 2010", a declarat Romeo Căzănescu, directorul general al Conarg Real Estate.

Şi dezvoltatorul turc Opus Land a vândut 90% din prima fază a proiectului Cosmopolis din nordul Bucureştiului, unde au fost finalizate 565 de apartamente, iar Mivan Development mai are de vânzare doar 40 de locuinţe din cele 316 lansate în ansamblul New Town din cartierul Dristor.

Sunt cazuri însă, în care complexul este vândut doar jumătate sau chiar 30%.

Astfel, dezvoltatorul Romfelt Real Estate, controlat de firma slovenă Aktiva Nalobze şi care are printre acţionari pe Cristian Sima (care controlează firma de brokeraj WBS Securities) şi pe Dan Pascariu (preşedintele CA al UniCredit Ţiriac), a vândut doar 236 de apartamente din 616 unităţi construite în proiectul Doamna Ghica Plaza.

"Până în anul 2009 s-au vândut 236 apartamente, reprezentând 38%, iar în 2009 s-au vândut 70 de apartamente. Datorită stabilizării pieţei imobiliare cât şi pe fondul majorării plafonului garanţiei pentru programul «Prima Casă», care se preconizează pentru acest an, în 2010 vor începe să se încheie mai multe tranzacţii", au declarat reprezentanţii Doamna Ghica Plaza.

Şi în complexul Monaco Towers, din zona Berceni, dezvoltat de Marble House cu acţionariat libanez, din peste 300 de apartamente au fost vândute doar 30% din locuinţe.

Multe locuinţe de vânzare au şi dezvoltatorii Asmita şi Anchor Grup. Astfel, Asmita a tranzacţionat, potrivit celor mai recente date disponibile, 450 de apartamente din complexul Asmita Gardens, cu un total de 788 de locuinţe, iar Anchor Grup jumătate din complexul Incity, care cuprinde circa 500 de unităţi locative.

Alte livrări importante au fost realizate de compania Domus Stil, controlată de fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă, care a finalizat 400 de apartamente din Confort City, un proiect cu 1.680 de locuinţe.

"Am încercat să mergem cu livrările în paralel cu vânzările, adică să finalizăm cam cât vindem. Astfel, am vândut 350 de locuinţe din 400 finalizate. Această strategie o vom adopta şi în acest an", a declarat Negoiţă.

De asemenea, firma Comnord a construit circa 150 de locuinţe în complexul Ten Blocks din cartierul Militari, vândute integral, potrivit reprezentanţilor companiei. În cadrul proiectului vor mai fi terminate, în următoarele luni, trei blocuri, totalizând peste 120 de apartamente.

Atlantis Residence, dezvoltat de Pelican Com, şi o parte din Green City, din comuna 1 Decembrie, proiect controlat de familia omului de afaceri Dumitru Bucşaru, au fost alte complexuri rezidenţiale finalizate în 2009.

La numărul locuinţelor finalizate disponibile spre vânzare în acest an se vor adăuga şi alte circa 1.500 de unităţi rămase nevândute din cele peste 3.000 de locuinţe din peste zece proiecte cu lansare în acest an.

(Material realizat de Cristina Cuncea, cristina.cuncea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici