Raed Arafat, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: La bolile infecţioase, drepturile nu sunt absolute pentru cei care sunt purtători

6367 afișări
Omul pentru care românii au ieşit în stradă în 2012, Raed Arafat vine la ,,Marius Tucă Show” pentru a face o radiografie a acestei perioade dificile.
 
Se va întoarce România la starea de urgenţă? Rămânem singura ţară cu restaurantele şi teatrele închise? 

T: Spuneam că nu ne certăm că din care vine cu argumentele lui. În plină epidemie ne întâlneam o dată pe săptămână. Nu vrea nici unu dintre noi să-l convingă pe celalalt. Să vedem unde ne întâlnim, cred că la jumatatea drumului, ca să fim de acord. Sunt cateva lucruri unde nu avem aceaşi opinie. Nu s-au deschis teatrele, cinematogarfele şi interiorul restaurantelor. E ok ?

A: E ok . Nu suntem singura ţară care a anulat acest lucru. Creşterea este evidentă. Ajungem în faza în care în unele localităţi nu le gasim loc şi ne ducem în alte judeţe. În schema pe care am mai aratat-o în 5 niveluri, riscurile de culoare roşii sunt cele mai mari în teatre si cinematografe, iar riscul de culoarea portacalie este în interiorul restaurantelor. 

A: Noi nu vedeam o creştere în terapie intensivă. Am pornit acum 4 săptămâni cu 100 şi ceva de pacienţi în terapie intensiva şi deja depaşim 500. Acum transferam un pacient din sudul ţării în nordul ţării.

T: În Anglia, restaurantele sunt deschise. Noi suntem prieteni. Nu sunt negativist, stiu ce inseamna virusul .Nu sunt platit de nimeni. Nu duc nici o campanie împotriva nimanui şi nu are legatura cu tine. Încă o dată .Nu poţi să-mi invoci OMS-ul.

A: OMS-ul când a spus acest lucru era o părere generală. OMS-ul este instituţie pe plan mondial.  La început se acţioneza fară să ai multe date.

T: Spune-mi 3 masuri pe care le-a distribuit OMS-ul?

A: Nu stau să apăr pe nimeni.

T: După părerea mea a fost o porcarie. Eu spun că izolarea nu avea nici un sens.

A: Cu cât stăm izolaţi, limitam raspandirea. Toată lumea este în libertate. Încă avem o mare parte din populaţie care respectă regulile. Am avut o perioada de 2 saptamani care nu se lua nici o masura. Si cei are erau pozitivi in spital nu le puteam sa spune sa stea in casa.

T :Franţa, Italia, de ce noi suntem altfel. Ei au deschis restaurantele, teatrele.

A: La ei nu e situaţia ca la noi. Franţa a ajuns la mai mult decât erau înainte. Când aveam 300 şi ceva de cazuri noi am încercat să oprim. 5 la suta vor ajunge la terapie intensivă dacă avem pe zi 100 şi ceva de cazuri. Eu dacă continui la cifra asta, nu o să am un pat la terapie intensivă.

T: Este o problemă a sistemului.

A: Noi nu suntem diferiţi, ci în căutare. Situaţia în care a fost Franţa si Italia i-a adus în situaţii diferite.

T: Tu vii şi îmi dai un tabel de la OMS.

A: Nu este un tabel. Au fost cazuri la restaurante, la antrenamente.O firmă importantă  s-a închis o perioadă. Cum s-a transmis? Au fost infecaţi, virusul s-a transmis în autobuz. Nu ai cum să mă convingi că în spaţiu închis, dacă stai fară mască nu eşti infecat.

T : În plină pandemie erau 500, 600 de cazuri când toată lumea era în casă.

A: Cei care ne ascultă înţeleg urmatorul lucru. Sa păstrăm distanţa să ne punem mască, nu este suficient. Coreenii de ce au luat din nou masuri?

T: Să vedem imaginile de ieri.

A: Italia a trecut printr-o situaţie delicată, dar acum sunt foarte atenţi. Am o întrebare. Italia şi multe alte ţări de ce au impus carantină la români ? Experţii italieni dacă erau atât de banali, de ce au impus 14 zile ? Italia a facut analiza pe Romania. Ştiu foarte bine că noi nu rezolvam problema.

T: Nu mai da exemple care iţi convin ţie.

A: Fiecare abordează într-un fel.

A: A fost un singur expert care în 3 ore a fost corectat. Asimptomaticul este termen medical. Copilul transmite. Încărcătura virală poate să fie mai mare la asimptomatic.

T: Este prima data când esti ţinta ? Eşti ţintă de 20 de ani.

A: Nu este nici o problemă. Sunt aici şi îmi fac treaba, nu plec. Atacă cei care comunică şi încercă să transmită populaţiei că situaţia nu este chiar aşa de roz. Nu o spun eu.

T: Va fi o altă presiune. Vrei declaraţiile lui Nelu Tataru?

A: Nu comentez. 

T: Trebuie respectate şi dreptul tuturor.

A: Este o diferenţă între libertatea individului şi libertatea comunităţii.

T: Nu se întâmplă nimic, daca respectăm regulile.

A: Care este problema, ca cineva nu merge la restaurant, cinematograf? Poţi să te duci în altă parte. Regulile sunt reguli.

T: Lumea trebuie să meargă mai departe. Cum pot oamenii să-şi continuie viaţa? 

A: La unele terase s-a funcţionat ca la cluburi.

T: Am făcut distincţie. Să o luam de la capăt.

A: Se va ajunge la această relaxare. Suntem pe un trend crescator.

A : Franţa este mai bine decât noi.

T: România o să fie singura ţara care o să fie pe ultimul loc.

A: Daca luam criteriul european suntem primii in Europa.

T: Ce se intampal în Romania? De ce suntem pe locuul inati?

A: Pentru ca înca ne certăm pe anumite puncte comune.

 

 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici