20 de candidaţi pentru funcţia de primar general al Capitalei. BEM analizează dosarele de candidatură

Un număr de 20 bucureşteni şi-au depus, la Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti, cererile pentru a intra în cursa electorală pentru Primăria Generală a Capitalei, printre ei patru care se declară independenţi politic.

461 afișări
Imaginea articolului 20 de candidaţi pentru funcţia de primar general al Capitalei. BEM analizează dosarele de candidatură

20 de candidaţi pentru funcţia de primar general al Capitalei. BEM analizează dosarele de candidatură

Potrivit proceselor verbale publicate pe site-ul Prefecturii Capitalei, candidaturile depuse pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti sunt: Bogdan Diaconu – PRU, Gabriela Firea - PSD-UNPR, Liviu Avram – independent, Robert Turcescu – PMP, Niculae Neamţu - Partidul Republican, Miroslav Valeriu Taşcu Stavre - Partidul Verde, Nicușor Dan – USB, Cătălin Predoiu – PNL, Petrică Dima – PSR, Dumitru Borţun – PSRO, Mirel Mircea Amariţei - ProDemo, Petre Ignatencu - Partidul Comunitar din România, Adrian Severin – PDS, Nicolae Toteanu – independent, Iulia Gorea Costin –PNŢCD, Daniel Fenechiu – PND, Ionel Cristinel Deaconescu – PER, Daniel Barbu – ALDE, Dumitrache Stevastiţa – independent şi Cătălin Ioan Berenghi – independent.

Termenul de depunere a candidaturilor a expirat marţi, la ora 24.00. BEM analizează dosarele de candidatură, pe care le admite sau respinge. Deciziile BEM pot fi atacate în instanţă, în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Candidaturile rămân definitive miercuri, 4 mai.

Jurnalistul Liviu Avram şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei, ca independent, pentru a putea ridica excepţia de neconstituţionalitate asupra legii alegerilor locale. El a depus o listă cu doar trei semnături de susţinere, demers care i-a permis să aducă în atenţia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), cerând în aceeaşi sesizare şi extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Liderul PND, Daniel Fenechiu, a anunţat marţi seara că depune o listă cu 16 semnături şi se raliază demersului jurnalistului.

''Achiesez la demersul democratic jurnalistului Liviu Avram şi-i voi urma exemplu, urmând să-mi depun candidatura însoţită de un număr de 16 semnături. Semnăturile de susţinere pe care le voi prezenta Biroului Electoral Central sunt suficiente pentru a înfiinţa 5 (cinci) partide politice, însă insuficiente pentru a susţine o candidatură la Bucureşti. În acest sens, voi contesta decizia prin care Biroul Electoral de Circumscripţie Bucureşti îmi va respinge candidatura şi voi invoca o excepţie de neconstituţionalitate a celor două texte - primari într-un tur şi liste de 1%, prin care majoritatea este lăsată la cheremul unei minorităţi. Am ales să fac acest gest pentru a trage un semnal de alarmă. Am strâns semnătură cu semnătură, din uşă în uşă, de la om la om pe stradă, de la prieteni, de la cunoscuţi, transparent şi corect, şi făcând toate acestea am ajuns să realizez cât de aberant este pragul impus de lege. Nu am făcut, cum înţeleg din spaţiul public, că au făcut alţii. Nu am cumpărat liste. Nu am plastografiat semnături după liste din arhivă sau primite de la prieteni. Nu am făcut schimburi cu alţi potenţiali candidaţi. Am căutat să respect legea şi când am văzut că legea este greşită am luat decizia să o contest'', a argumentat Fenechiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici