Ingineri şi dezvoltatori imobiliari, în lupta pentru primăriile din Transilvania

Zeci de candidaturi au fost depuse pentru primăriile din zona Transilvaniei, pe lângă politicieni vechi, fiind înscrişi şi ingineri, medici şi un dezvoltator imobiliar care şi-a făcut campania pe bicicletă.

702 afișări
Imaginea articolului Ingineri şi dezvoltatori imobiliari, în lupta pentru primăriile din Transilvania

Ingineri şi dezvoltatori imobiliari, în lupta pentru primăriile din Transilvania (Imagine: Balazs Attila/ Arhiva Mediafax Foto)

Şapte candidaţi au intrat în cursa pentru Primăria municipiului Alba Iulia

Şapte persoane, dintre care cinci susţinute de partide politice şi două independente, şi-au depus candidatura la Biroul Electoral Municipal şi vor intra în cursa pentru Primăria Alba Iulia.

Printre candidaţi se află actualul edil, Mircea Hava, care a câştigat, în 2012, al cincilea mandat consecutiv. Liderul PNL Alba, Mircea Hava (59 de ani), şi-a depus, vineri, candidatura pentru al şaselea mandat de primar al municipiului Alba Iulia, funcţie pe care o ocupă neîntrerupt de 20 de ani. Cu această ocazie, PNL a depus o listă de 27 de consilieri locali, primele locuri fiind ocupate de membri din fostul PDL. Mircea Hava va candida şi în acest an în tandem cu Ion Dumitrel, actualul preşedinte al CJ Alba. Hava l-a devansat în 2012 pe principalul său contracandidat, deputatul Călin Potor (USL), cu peste 13 procente.

PSD Alba Iulia a depus, luni, candidaturile pentru Primăria municipiului Alba Iulia şi consiliul local. Candidatul susţinut de social-democraţi, Călin Potor (57 de ani), a fost absent la depunerea dosarelor, el invocând o vizită la Bruxelles. Potor, de profesie medic specialist de urgenţă, se află la al doilea mandat de deputat, fiind ales în 2008 din partea PDL. În 2010 a trecut la PNL, formaţiune politică în care a rămas până în 2014. Călin Potor a fost viceprimar al municipiului Alba Iulia în perioada 2000 – 2005 şi manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia în perioada 2005 – 2008.

Ovidiu Jidveian (35 de ani), susţinut de ALDE, şi-a depus candidatura luni, el precizând că are alături ”cea mai tânără echipă de consilieri locali”. Jidveian, care a fost preşedinte al PSD Alba Iulia, timp de 6 ani, a trecut, recent, la organizaţia condusă de Tăriceanu şi Constantin. Acesta şi-a explicat gestul spunând că a renunţat la siguranţa unui partid mare care nu-l mai reprezenta pentru a construi cu oameni apropiaţi crezului său.

Sub sigla PMP va candida deputatul Clement Negruţ (52 de ani), preşedintele filialei judeţene Alba a partidului. Acesta s-a arătat foarte încrezător în şansele sale, precizând, la lansarea candidaţilor PMP din judeţul Alba, că el va fi ”viitorul primar” al municipiului Alba Iulia. În 2012, Negruţ a candidat la alegerile parlamentare din partea PDL, însă a ales să se înscrie în Partidul Mişcarea Populară, iar în prezent este unul dintre deputaţii neafiliaţi.

Forul judeţean al UNPR Alba l-a validat pe Dorin Şerdean (47 de ani) drept candidat la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia, el înscriindu-se, marţi, în ultima zi de depunere a candidaturilor, în cursa electorală. Şerdean a candidat la primărie şi în 2012, din partea PP-DD, şi a obţinut un post de consilier local, fiind votat viceprimar al municipiului. În 2015 a fost schimbat din funcţie.

În cursa pentru Primăria Alba Iulia s-a înscris un singur candidat independent. Este vorba despre Mircea Trifu (44 de ani), un dezvoltator imobiliar, care a dus o campanie inedită de strângere de semnături, pe bicicletă, ajungând în fiecare cartier al municipiului. Trifu a declarat că îşi doreşte să ofere albaiulienilor, în primul rând, ”o tribună civică”.
Anca Iuliana Sava (43 de ani) a fost ultimul candidat înscris, dosarul său fiind înregistrat, marţi, după ora 22.00. Aceasta nu este o persoană foarte cunoscută în municipiul Alba Iulia, numele său nefiind mediatizat în presa locală până în prezent.

Bistriţa: 11 candidaţi intră în cursa electorală pentru fotoliul de primar al Bistriţei

Primul care a intrat în lupta electorală pentru Primăria Bistriţa a fost Alin Seserman, candidat independent susţinut de M10. Alin Seserman are 43 de ani şi este doctor în istorie-filozofie.

Actualul primar al oraşulului, Ovidiu Teodor Creţu, susţinut de PSD a fost al doilea încris în cursa electorală. Ovidiu Creţu candidează pentru al treilea mandat la Primăria Bistriţa, are 63 de ani şi este de profesie inginer. Cu un inginer agronom îşi încearcă şansele şi PMP, candidatul fiind Ionuţ Simionica, în timp ce PNL mizează pe Stelian Nechita-Dolha .

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor intră în lupta pentru Primăria municipiului Bistriţa cu fostul primar al oraşului din perioada 2000-2008, Vasile Moldovan, un inginer în vârstă de 68 de ani.

La sediul BEM Bistriţa au mai depus dosarele de candidatură pentru funcţia de primar al Bistriţei şi reprezentanţii Partidului Ecologist Român - Mircea Archiudean, Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat - Petru Sigartău, UDMR - Antal Attila, Partidului Social Românesc - Dorin Beserman, Uniunii Naţionale pentru Progresul României – Liviu Rusu şi Blocul Unităţii Naţionale - Ioan Mathe.

Şase candidaţi la funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe

Pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, şi-a depus candidatura pentru cel de-al treilea mandat şi actualul primar, Antal Arpad Andras, din partea UDMR. Antal Arpad este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fiind acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. În luna februarie, procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de primarul din Sfântu Gheorghe, acesta având, printre altele, interdicţia de a-şi exercita funcţia şi de a intra în contact cu angajaţii Primăriei.

Mădălin-Doru Guruianu, candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului, este consilierul local şi preşedinte al liberalilor din Sfântu Gheorghe, iar viceprimar al oraşului între anii 2008-2012, Balint Jozsef şi-a depus candidatura din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Din partea UNPR va candida Victor Raica.

Candidatul PSD este consilierul local Rodica Pârvan, profesoară şi fostă directoare a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, iar din partea ALDE va candida Cătălin Lazăr, fost consilier în cadrul cabinetului secretarului de stat de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Cinci candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Miercurea Ciuc

Cinci candidaţi şi-au depus, până în prezent candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Miercurea Ciuc. Este vorba despre fostul primar, Ráduly Róbert Kalman, din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL), Marius Ţepeluş, candidatul Partidului Social Democrat (PSD), Emil Buşe, candidatul independent Engelhardt Robert şi candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM), Somay Péter.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici