Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a votat pentru oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc

Participanţii la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc de la Sfântu Gheorghe au aprobat, vineri după-amiază, cele patru proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, între care cel privind statulul limbii maghiare în zonă, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare al Adunării.

92 afișări
Imaginea articolului Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a votat pentru oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc

Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc a votat pentru oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc

Una dintre hotărârile adoptate se referă la oficializarea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc, participanţii la Adunarea Aleşilor Locali de la Sfântu Gheorghe hotărând ca aceasta să aibă un statut identic cu limba oficială a statului.

Proiectul de hotărâre făcut public în luna ianuarie mai prevede că orice cetăţean cu domiciliul în secuime are dreptul să folosească liber şi în aceleaşi condiţii ambele limbi, atât în scris, cât şi oral, că autorităţile publice din regiune vor asigura folosirea oficială a ambelor limbi, adoptând actele normative şi creând condiţiile care asigură deplina egalitate a celor două limbi, iar Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, împreună cu specialiştii autorităţilor publice, va stabili lista acelor funcţii publice care pot fi ocupate numai de către persoane ce cunosc ambele limbi.

Şi celelalte trei proiecte de pe ordinea de zi - declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare oficială în zonă, cel privind adresarea Adunării către Parlamentul României în legătură cu statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi cel privind adresarea către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei - au fost adoptate de participanţii la Adunarea de la Sfântu Gheorghe.

Primele două hotărâri vor fi transmise consiliilor locale din secuime, solicitându-se adoptarea unor HCL prin care să fie aplicate.

În ceea ce priveşte regulamentul de organizare şi funcţionare al Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, conform documentului adoptat, Adunarea este compusă din consilieri locali şi judeţeni, primari, limbile oficiale ale Adunării fiind româna şi maghiara.

De asemenea, Adunarea se convoacă de Comisia Permanentă în funcţie de necesităţi, dar cel puţin o dată la doi ani. Mandatul membrilor Comisiei Permanente este de patru ani, iar preşedintele acestei comisii se alege de membrii acesteia, prin vot secret.

Adunarea de la Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc şi a celui al Ungariei.

Aproximativ 300 de consilieri locali, judeţeni, primari şi viceprimari din Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la a doua Adunare a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc.

Majoritatea aleşilor locali prezenţi la evenimentul care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe au fost din partea PCM, dar erau şi unii de la UDMR, independenţi şi Partidul Verde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici