Ambasadorul României la Budapesta, convocat pe tema respingerii solicitării Ungariei de a deschide noi birouri consulare

Ministerul ungar de Externe l-a convocat joi pe ambasadorul României Alexandru Victor Micula pe tema respingerii solicitării Ungariei de a deschide birouri consulare la Oradea şi Târgu Mureş, relatează MTI.

1642 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul României la Budapesta, convocat pe tema respingerii solicitării Ungariei de a deschide noi birouri consulare

Ambasadorul României în Ungaria, convocat pe tema refuzului deschiderii unor birouri consulare (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Ambasadorul a schimbat note verbale cu secretarul de stat Vince Szalay-Bobrovniczky, a declarat Anna Nagy, o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Oficialul ungur a exprimat "neînţelegerea" Ungariei faţă de reticenţa României de a emite documente pentru două noi birouri consulare, a precizat ea.

Ambasadorul a promis că va transmite cererea Ungariei pentru ca partea română să-şi "reanalizeze" decizia, potrivit lui Nagy.

Potrivit notei verbale, solicitarea Ungariei nu vizează deschiderea unor consulate generale, ci unor birouri consulare în cadrul consulatelor generale de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Anterior, Ministerul român de Externe a declarat pentru MTI că a respins solicitarea părţii ungare pe baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii. Bucureştiul a citat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, argumentând că România are dreptul suveran să aprobe sau nu extinderea reprezentării consulare a altui stat pe teritoriul românesc. Ministerul a subliniat că Ungaria are deja o reţea consulară "semnificativă" în România.

Ministerul român şi-a confirmat totodată angajamentul faţă de consolidarea relaţiilor bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic România-Ungaria.

În prezent, Ungaria are un birou consular la sediul ambasadei din Bucureşti şi consulate generale la Cluj şi Miercurea Ciuc. România are o ambasadă şi un birou consular la Budapesta şi consulate generale la Szeged şi Gyula.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici