ANALIZĂ: Greii PSD fac jocurile înainte de Congres pentru funcţiile de vicepreşedinte

La Congresul PSD din 19-20 aprilie cea mai râvnită funcţie va fi cea de vicepreşedinte, greii partidului facându-şi jocurile pentru a obţine o astfel de poziţie, fie la nivel naţional, fie regional, în condiţiile în care funcţia de preşedinte este dinainte adjudecată de Victor Ponta.

1221 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Greii PSD fac jocurile înainte de Congres pentru funcţiile de vicepreşedinte

ANALIZĂ: Greii PSD fac jocurile înainte de Congres pentru funcţiile de vicepreşedinte (Imagine: Bogdan Baraghin / Mediafaxfoto)

De altfel, funcţiile de top ale viitoarei structuri de conducere a partidului sunt deja adjudecate şi, dacă nu se vor înregistra surprize, conducerea PSD după Congres va arăta astfel: Preşedinte – Victor Ponta, Preşedinte de onoare – Ion Iliescu, Preşedinte executiv – Liviu Dragnea, Preşedinte Consiliul Naţional (CN) – funcţie deţinută de Adrian Năstase, pentru care nu se fac alegeri, Secretar general – Andrei Dolineaschi (funcţie care, potrivit modificărilor la Statut ce vor fi adoptate la Congres, va fi una numită, validată de CExN la propunerea preşedintelui partidului şi remunerată)

La funcţia de preşedinte al PSD şi-a mai înregistrat candidatura şi Andrei Alexandru, membru de partid la filiala PSD Sector 2, care a mai candidat la această poziţie şi la Congresul din 2010.

Astfel, în această situaţie, greii PSD se vor lupta între ei pentru o funcţie de vicepreşedinte.

La Congres vor fi scoase la bătaie 16 funcţii de vicepreşedinte, opt la nivel naţional şi alte opt la nivel regional. Având în vedere că vicepreşedinţii la nivel regional vor fi votate doar de către delegaţii care reprezintă regiunea respectivă, bătălia pentru o astfel de funcţie este şi cea care degajă cea mai mare pasiune.

Regiunea S-V este regiunea cu cei mai mulţi pretendenţi.

Funcţia de vicepreşedinte al Regiunii S-V este dorită de Ion Prioteasa (preşedinte CJ Dolj), Adrian Duicu (preşedinte CJ Mehedinţi), Ion Călinoiu (preşedinte PSD Gorj), Paul Stănescu (preşedinte CJ Olt) şi Ion Câlea (preşedinte CJ Vâlcea).

Cei cinci pretendenţi îşi dispută vicepreşedinţia regiunii în condiţiile în care Olguţa Vasilescu (primarul Craiovei) va candida pentru o funcţie de vice la nivel naţional, iar actualul vicepreşedinte al PSD, Valeriu Zgonea, nu a dat semne că ar dori să candideze.

O altă regiune disputată este Regiunea S-E, unde funcţia de vicepreşedinte este dorită atât de Marian Oprişan (preşedinte CJ Vrancea), cât şi de Nicuşor Constantinescu (preşedinte CJ Constanţa). Pentru această funcţie a fost vehiculat şi numele lui Constantin Boşcodeală (primarul Buzăului), în timp ce Dan Nica va candida la o funcţie de vice naţional.

Alte regiuni disputate sunt Regiunea Sud, unde funcţia de vice regional este dorită atât de Mircea Cosma (preşedinte CJ Prahova), cât şi de Silvian Ciupercă (preşedinte CJ Ialomiţa), în timp ce Constantin Nicolescu îşi doreşte o funcţie de vice naţional, dar şi Regiunea Centru, unde aspiraţii pentru o funcţie de vice au atât Mircea Duşa, cât şi Ioan Cindrea (preşedinte CJ Sibiu), în timp ce Constantin Niţă va candida pentru o funcţie de vice la nivel naţional.

Celelate regiuni par adjudecate, având în vedere că pretendenţii nu au contracandidaţi. Acesta este cazul Regiunii N-E, unde pretendent este Gheorghe Nichita, Regiunea N-V, unde aspirant este Ioan Rus şi Regiunea Bucureşti-Ilfov, a cărei funcţie de vicepreşedinte este dorită de Robert Negoiţă. În Regiunea Vest, pretendent la o funcţie de vice regional este Titu Bojin (preşedite CJ Timiş). Acesta ar putea avea un contracandidat în persoana lui Ion Mocioalcă.

Spre deosebire de vicepreşedinţii regionali, cei la nivel central vor fi aleşi de către toţi delegaţii, urmând a-şi obţine poziţiile în funcţie de numărul de voturi cumulate.

Printre pretendenţii la o funcţie de vice naţional se numără Titus Corlăţean, Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Marian Vanghelie, Constantin Niţă, Gheorghe Bunea Stancu, Silvian Ciupercă, Ion Câlea.

CExN al PSD a stabilit să aloce cinci funcţii de reprezentant în BPN care vor reveni doar femeilor. Pretendente la aceste funcţii, care au rang de vicepreşedinte, sunt Ecaterina Andronescu, Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Corina Creţu şi Gabriela Firea.

Dacă o pretendentă decide să candideze pe lista de vicepreşedinţi naţionali şi este aleasă, în BPN va intra atât ea, cât şi celelalte cinci care vor candida pe locurile rezervate femeilor. Potrivit unor surse, la acest moment se negociază dacă femeile vor candida şi alături de bărbaţi sau doar pe lista rezervată lor, părând că a doua variantă este şi cea pe care se va merge la Congres.

La Congresul din 19-20 aprilie vor participa şi foştii preşedinţi ai partidului Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.

Vor fi prezenţi, totodată, în calitate de invitaţi, preşedinte Internaţionalei Socialiste şi preşedinttele PES, precum şi preşedinţi sau reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cu excepţia PDL.

Congresul se va desfăşura la Sala Palatului, în prezenţa a 4.200 de delegaţi.

La Congres nu a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici