Antonescu: Ambasadorul SUA este părtinitor. Gordon s-a întâlnit mai întâi cu Băsescu, avea informaţii departe de realitate

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, este "părtinitor", fiind în favoarea lui Traian Băsescu, şi l-a acuzat pe preşedintele suspendat că încearcă un asediu asupra statului de drept. Antonescu i-a acuzat de aceiaşi poziţie favorabilă lui Traian Băsescu şi pe cancelarul german Angela Merkel şi pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

3247 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Ambasadorul SUA este părtinitor. Gordon s-a întâlnit mai întâi cu Băsescu, avea informaţii departe de realitate

Mark Gitenstein (Imagine: Adrian Staicoviciu/Mediafax Foto)

Antonescu a declarat, la Antena 3, că Traian Băsescu şi oameni care răspund la comenzile politice ale acestuia, în anumite instituţii, încearcă prin intimidare, prin presiune, prin acţiuni discutabile, poate chiar "abuzuri", să schimbe soarta acestui referendum, adică să invalideze votul a opt milioane şi jumătate de români.

"Aceiaşi oameni încearcă să folosească toate pârghiile de influenţă în cercuri politice externe, începând, din păcate, spun sincer şi cu mare regret, începând cu ambasada SUA la Bucureşti, cu ambasadorul, în speţă, care este evident părtinitor în această chestiune - o spun fără ezitare şi i-am spus-o şi domniei sale. (Aceiaşi oameni, n.r.) încearcă să genereze un asediu asupra cui decide, a instituţiilor statului de drept", a arătat preşedintele interimar.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a menţionat că reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Philip Gordon, avea informaţii incorecte, el punctând faptul că prima întrevedere a acestuia în România a fost cu Traian Băsescu.

Antonescu a declarat că discuţiile cu subsecretarul de stat al SUA nu au fost deloc formale, ci aplicate, pe conţinut şi pe situaţia politică şi juridică din România.

Preşedintele interimar a ţinut să puncteze faptul că discuţia sa cu Philip Gordon a avut loc după dialogul oficialului american cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu.

"Anumite informaţii erau, foarte clar, departe de realitatea politică din România", a afirmat Antonescu despre acest aspect.

Preşedintele interimar a menţionat că i-a spus lui Gordon tot ceea ce a considerat acesta că trebuie să ştie, adăugând că nu ştie în ce măsură opinia oficialului SUA s-a schimbat.

Antonescu a afirmat că vizita lui Philip Gordon în România este binevenită, pentru că este normal ca SUA să se informeze suplimentar despre situaţia din România.

Potrivit lui Antonescu, a fost "evident" pentru el că şi "oaspetele american venea cu nişte lucruri incorecte pe care le ştia despre situaţia din România".

"Nu ştiu în ce măsură opnia domniei sale s-a schimbat, după spiritul declaraţiei pe care a dat-o presei la plecare am speranţa că da, dar e clar că şi Departamentul de stat şi cei din politica americană s-au interesat de situaţia din România, aveau informaţii incorecte", a mai declarat Antonescu.

Potrivit preşedintelui interimar, Gordon avea informaţia că Guvernul ar fi amânat rezultatul referendumului şi ar dori să facă o renumărătoare.

El a declarat şi că un comportament ca al preşedintelui Comisiei Europene este inadmisibil.

"Este normal să le pese. Eu am o singură exigenţă, democraţia are valori universale. Dacă se strecoară îndoiala că democraţia este încălcată, e jale. Eu nu vreau să se întâmple asta, nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici", a declarat Crin Antonescu.

În finalul emisiunii, Crin Antonescu a mai arătat că în spatele său se află toţi cei şapte milioane de români care au votat la referendum, în timp ce în spatele lui Traian Băsescu se află cei 900.000 de oameni şi "nişte susţinători", printre care, probabil cel mai important, "ambasadorul SUA în România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici