Antonescu: Băsescu face glume de cârciumă, nu politică

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu nu i-a făcut nicio ofertă serioasă lui Victor Ponta privind funcţia de premier, iar ceea ce face şeful statului acum sunt "glume de cârciumă".

186 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Băsescu face glume de cârciumă, nu politică

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax foto)

Antonescu a arătat că în manualele de politică scrie că astfel de oferte nu sunt făcute şi anunţate aşa cum a procedat Traian Băsescu.

"Asemenea lucruri nu se povestesc după cinci săptămâni şi la o săptămână după ce preşedintele a spus şi că dacă am câştiga alegerile nu i-ar da mandatul lui Ponta. Astea sunt glume de cârciumă şi eu încerc să discutăm despre politică", a spus Antonescu, înaintea şedinţei Biroului Politic Central (BPC) al PNL.

De asemenea, el a subliniat că preşedintele Băsescu nu a făcut la consultările cu PNL nicio ofertă serioasă privind funcţia de prim-ministru pentru Ponta.

"Asta scrie în manualele de politică, manualele de comunicare politică. Ştie toată lumea că dacă ar fi fost o ofertă serioasă preşedintele ar fi formulat-o şi vă rog să consultaţi stenograma. Nu a formulat nicio secundă o astfel de ipoteză. Preşedintele ar fi trebuit să anunţe la sfârşitul negocierilor acest lucru oficial, ca să ştie lumea ce a propus USL şi USL nu a vrut", a argumentat liderul PNL.

Totodată, el a arătat că toată această discuţie despre "oferta" lui Traian Băsescu nu poate continua decât "în termeni umoristici".

"Dacă vreţi să ne distrăm, în termeni umoristici mai discutăm. Însă ca de acum încolo trei săptămâni să vorbim despre acest lucru penibil, nu cu mine", a mai spus Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL, după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că "în locul lui" prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Şeful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discuţiei pe care a avut-o la consultările de la Cotroceni cu liderii USL după demisia lui Emil Boc. Din pasajele citite de către moderator din transcrierea discuţiei, care i-a fost dată de către preşedinte, reieşea că Traian Băsescu a făcut această propunere.

Ulterior, în emisiune, preşedintele Băsescu a susţinut că "propunerea nu trebuia refuzată".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze, el amintind că şeful statului a declarat recent că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu premier era stabilită din decembrie.

"E o abordare extrem de neserioasă a domnului Băsescu, în linia abordărilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus", a declarat Ponta.

Moderatorul emisiunii în care preşedintele Traian Băsescu a susţinut că i-a propus lui Victor Ponta să preia mandatul de premier a citit pasaje din stenograma discuţiei dintre şeful statului şi liderii USL, în care preşedintele a făcut această propunere.

"Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui. La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta...”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit - în timpul emisiunii cu şeful statului - transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

"Daniel Constantin: „Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră...”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă...”

Traian Băsescu: „Nu...”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (...)” "

Conform moderatorului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuţia referitoare la posibila sa numire în funcţia de premier.

Un alt pasaj citit de acesta este următorul:

"Traian Băsescu: „Staţi numai o clipă vă rog”

Victor Ponta: „Să nu ne daţi ceva decoraţii”

Traian Băsescu: „Nu, nu, dar pot să vă dau”

Victor Ponta: „Nu, nu, vă mulţumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient... (...)”"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici