Antonescu: Nimeni din USL nu a venit să spună "Eu doresc să măresc cota unică"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice, dar că a existat o discuţie preliminară, cea de fond urmând a se desfăşura săptămâna viitoare, în perspectiva construcţiei bugetare.

286 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Nimeni din USL nu a venit să spună "Eu doresc să măresc cota unică"

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alţi colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur şi simplu o discuţie preliminară, discuţia pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârşitul acestei săptămâni, în perspectiva construcţiei bugetare", a comentat Antonescu.

El a precizat că "s-a discutat despre mai multe variante", având în vedere că există o problemă, ca în fiecare an, la constucţia bugetulului, care este insuficient şi existând în continuare cheltuieli publice care se justifică, de genul sănătăţii, educaţiei sau ordinea publică.

"Nimeni nu a venit să spună: Eu doresc să măresc cota unică, pentru că angajamentul de a păstra la 16% este un angajament comun, nu doar al PNL", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a ţinut să precizeze că a fost doar "o discuţie informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm şi despre buget, pentru că avem nişte probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuţie pe agenda USL", a spus el.

Întrebat cine a deschis această discuţie privind majorarea cotei unice, Crin Antonescu a răspuns: "Nu îmi aduc aminte, dar trebuie să fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chiţoiu. Nu îmi mai aduc aminte. Spun că unul dintre cei doi, pentru că primul-ministru şi ministrul Finanţelor duc grija, înainte de toate, a construcţiei bugetare. (..) Noi nu avem niciun fel de ezitare în a spune că nu luăm în calcul o asemenea variantă".

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a coaliţiei guvernamentale despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri, când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16 la sută, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24 la sută. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22 la sută pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una "informală" şi "ipotetică", menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici