Antonescu: PNL nu e dispus sub nicio formă să se asocieze cu PDL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că liberalii nu se pot asocia la guvernare în actuala formulă cu PDL, precizând că formaţiunea liberală s-ar "contamina" dacă ar intra într-o "majoritate compromisă" şi a propus soluţia unui Guvern de tehnocraţi condus de un economist.

27 afișări
Imaginea articolului Antonescu: PNL nu e dispus sub nicio formă să se asocieze cu PDL

Antonescu: PNL nu e dispus sub nicio formă să se asocieze cu PDL (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Încep din nou discuţii privitoare la faptul că unii din PDL şi-ar dori un guvern de coaliţie cu PNL etc., etc. Actuala majoritate politică din Parlamentul României e una compromisă şi a te asocia cu ea nu înseamnă decât să te contaminezi de acest lucru. PNL este gata să facă tot ce poate în calitatea lui de partid de opoziţie, propune soluţii, dar nu e dispus sub nicio formă să se asocieze în actuala formulă cu PDL şi cu clientela acestuia, adică cei reponsabili direct, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, de dezastrul României", a susţinut Crin Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Liderul PNL a precizat că în acest moment urgenţa este administrarea României, anunţând că liberalii propun ca soluţie un Guvern condus de un tehnician-economist, care să coordoneze 7-8 ministere conduse tot de tehnocraţi.

"În acest sens, noi suntem convinşi că e nevoie de un Guvern condus de o personalitate independentă, de un tehnician de prestigiu, de preferinţă economist, un Guvern cu nu mai mult de 7-8 ministere, alcătuit din tehnicieni, din oameni care să nu fie prizonieri sau dependenţi ai clientelei pedeliste, chiar dacă nu au carnet portocaliu şi care să prezinte o analiză realistă a situaţiei în care se află România, o revenire la realitatea de care actualul Guvern s-a îndepărtat de multă vreme, şi apoi un plan de măsuri imediate şi ferme pentru redresarea situaţiei sau măcar oprirea degringoladei", a spus Antonescu.

El a susţinut că "soluţia politică imediată care este necesară României e un alt Guvern, nu remaniere, nu cârpeală, nu formule pe care PDL şi clientela sa să le găsescă pentru a-şi prelungi dominaţia dezastruoasă asupra ţării".

Antonescu nu vrea să discute despre proiectul Iohannis

Întrebat dacă prin propunerea unui Guvern de tehnocraţi readuce în discuţie proiectul Iohannis, Antonescu a răspuns: "Nu discut în acest moment despre vreo persoană".

"Proiectul Iohannis, ca idee, îl readuc, şi pentru că aţi readus şi dumneavoastră aminte, o fac şi eu şi spun că, atunci când Guvernul Boc, acelaşi care trudeşte de mult ca la cojirea unui copac, la nenorocirea economiei româneşti, preşedintele Traian Băsescu a ignorat această realitate parlamentară şi democratică şi a ignorat propunerea făcută atunci pentru un guvern de tehnicieni. Mie, personal, şi cred că niciunuia dintre colegii mei liberali nu ne surâde de principiu şi cu uşurinţă ideea unui Guvern de tehnicieni. Suntem oameni politici, suntem un partid politic şi e normal, democratic, ca în condiţii normale o ţară să fie condusă de guverne politice, alcătuite de un partid sau partide care asumă o răspundere, dar vorbim despre situaţia actuală a României şi nu vedem în acest moment o formulă mai bună", a spus liderul PNL.

El a subliniat că "orice formulă ar petici cei de la PDL, cu sau fără complicitatea altor partide, de exemplu a PNL, guvernarea ar funcţiona în continuare în favoarea clientelei deja instalate".

Antonescu nu a primit nicio ofertă de la PDL pentru intrarea la guvernare

Întrebat dacă a primit o ofertă concretă din partea PDL pentru intrarea la guvernare, Antonescu a infirmat acest lucru.

"Nu, şi nici nu e cazul, tocmai vreau să o descurajez. (...) Nu există posibilitatea unei colaborări cu PDL. PDL şi Traian Băsescu au adus România în această situaţie", a spus, râzând, preşedintele PNL.

El a mai spus că Guvernul de tehnocraţi "ar trebui să pornească de la ideea că nu trebuie mărite cota unică de impozitare şi TVA sub nicio formă, ci căutate mijloacele prin care, cel târziu de la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor, acestea să fie reduse" şi că trebuie aplicate imediat măsurile propuse de PNL cum ar fi bonusul fiscal, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea TVA în construcţii, ca şi în alte domenii, chiar până la 5%.

"Asta nu poate face Guvernul Boc şi niciun Guvern al PDL, o reducere cu adevărat severă şi eficientă a cheltuielilor publice destinate de fapt clientelei de partid. Un guvern alcătuit din tehnicieni oneşti şi competenţi, care să nu fie dependenţi de această camarilă portocalie ar putea inventaria şi stopa cheltuielile aberante care s-au făcut în acest an, în timp de criză, în anul 2009, ne-ar putea indica şi ar putea lua măsurile care se impun contra celor vinovaţi, dar înainte de toate ar pune capăt acestor cheltuieli aberante destinate clientelei. Nu se poate ca 20 de milioane de oameni să plătească din buzunarul şi viaţa lor dezmăţul unei camarile organizate în jurul unui om şi al unui partid", a spus liberalul.

Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat, miercuri, la Antena 3, că, în opinia sa, PDL ar trebui să se gândească la "o nouă formulă de susţinere politică" a Cabinetului, respectiv o colaborare cu PNL, el apreciind că actuala majoritate este "volatilă", date fiind plecările din grupul independenţilor.

Şi europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că rămâne "suporterul decis" al unei formule de guvernare cu PNL. El a afirmat totodată că nu crede "într-un personaj" precum Gabriel Oprea", preşedintele executiv al UNPR şi liderul coordonator al grupului parlamentarilor independenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici