Antonescu: PNL propune partidelor discuţii pentru un acord privind creşterea bugetului apărării

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că propune partidelor parlamentare iniţierea unor discuţii în vederea încheierii unui acord pentru susţinerea pe următoarea perioadă a creşterii bugetului apărării, astfel încât acesta să ajungă până în 2016 la 2% din PIB.

201 afișări
Imaginea articolului Antonescu: PNL propune partidelor discuţii pentru un acord privind creşterea bugetului apărării

Crin Antonescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"Propun, în numele PNL, partidelor parlamentare discuţii acum în vederea încheierii unui acord pentru susţinerea pe următoarea perioadă a creşterii bugetului apărării", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că în urmă cu ceva timp România s-a angajat să crească cheltuielile de apărare până la 2% din PIB, în prezent alocarea fiind de 1,42%, iar Guvernul a anunţat că la rectificare se va ajunge până la 1,62% din PIB.

"Esenţa acestui acord pe care noi îl propunem este să susţinem toate creşterile cheltuielilor destinate apărării, astfel încât, până în 2016, să ajungă către 2% din PIB şi pe o perioadă de doi ani ele să fie menţinute", a mai spus Antonescu.

Potrivit liderului PNL, clasa politică trebuie să înţeleagă care îi sunt obligaţiile şi să răspundă provocărilor internaţionale. El a adăugat că face acest apel mai ales avându-se în vedere situaţia de la graniţa cu Ucraina, arătând că, deşi nu e un motiv de panică, ţara noastră trebuie să arate că este capabilă să se apere.

"Situaţia devenind din ce în ce mai încordată, toate ţările NATO trebuie să înţeleagă că angajamentele trebuie respectate, în cazul unui asemenea conflict ţările din această parte a lumii trebuie să fie capabile să se apere. Dacă avem un asemenea acord avem o constantă de consens", a mai spus Antonescu.

El a precizat că propunerea de a acord se adresează tuturor partidelor parlamentare de la putere şi opoziţie şi nu preşedintelui României deoarece acesta nu face bugetul, nu guvernează.

"Preşedintele României nu face bugetul, nu guvernează, preşedinte este cel care doar promulgă, dar construcţia bugetului este prerogativa Guvernului şi Parlamentului", a arătat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a făcut un apel la preşedinte şi premier pentru a pune capăt "unor situaţii din ce în ce mai jenante pentru România în care preşedintele şi premierul continuă zilnic acuzaţii de puşcărie, corupţie, banditism".

"Cred că este întru totul păgubos pentru imaginea României, pentru relaţia României, pentru locul României în toate structurile în care ea se află ca între preşedinte şi premier să continue zilnic şi monoton acuzaţii de puşcărie pe de o parte, acuzaţii de corupţie, de banditism şi tot felul de forme de crimă pe de altă parte", a spus Antonescu.

El a arătat că a înţeles că preşedintele s-a transformat într-un agent electoral, iar primul ministru foloseşte toate resursele, nu numai ale Guvernului, pentru campania electorală a partidului şi propria sa campanie pentru Preşedinţie, dar că "măcar acum declaraţiile furibunde ar fi cazul să înceteze cel puţin în contextul internaţional existent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici