Avocatul Poporului: Evaluăm dacă sesizăm CCR pe legea care interzice unui condamnat penal să fie în Guvern/ Dragnea, întrebat dacă va cere AP contestarea legii 90/2001: "Eu nu, dar demersul e corect"

Serviciul Contencios Constituţional va analiza oportunitatea sesizării Curţii Constituţionale de către Avocatul Poporului în ceea ce priveşte legea care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern. UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că nu va solicita Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea 90/2001, el arătând că PSD nu intenţionează nici să modifice în Parlament această lege, respectând astfel promisiunile făcute în campanie, dar a apreciat că demersul ar fi unul corect.

4385 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Evaluăm dacă sesizăm CCR pe legea care interzice unui condamnat penal să fie în Guvern/ Dragnea, întrebat dacă va cere AP contestarea legii 90/2001: "Eu nu, dar demersul e corect"

Avocatul Poporului: Evaluăm dacă sesizăm CCR pe legea care interzice unui condamnat penal să fie în Guvern

"În urma dezbaterilor din mass-media legate de unele prevederi ale Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor şi pentru evitarea oricăror speculaţii, Avocatul Poporului precizează că Serviciul Contencios Constituţional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi ale Legii sus-menţionate.Avocatul Poporului precizează că orice demersuri va întreprinde în perioada următoare, acestea vor fi în conformitate cu Constituţia şi legile statului", potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, remis marţi MEDIAFAX.

"Nu-mi dau seama pe ce este bazată această grabă (privind consultările de la Cotroceni pe tema desemnării premierului, n.r.). Mi-au spus unii colegi că ar fi bazată pe afirmaţiile unei foste preşedinte de la PNL că am vrea să tragem de timp pentru a modifica Legea 90. Aşa cum am spus în campanie, o spun şi acum: noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea Legii 90'', a precizat Dragnea.

El a arătat nu am spus în campanie lucruri pe care să nu le respecte după alegeri.

''Tot ce am spus în campanie au fost numai adevăruri şi afirmaţii şi angajamente pe care le vom urma cu stricteţe. Dar în acelaşi timp am spus că respectăm şi Constituţia'', a subliniat Dragnea.

Întrebat dacă îi va cere Avocatului Poporului să conteste legea la CCR, el a replicat: "Eu, nu".

"Nu ştiu dacă va ataca Avocatul Poporului această lege. E un demers corect. Foarte mulţi oameni spun că acel articol este neconstituţional. Şi mie mi se pare neconstituţional să aplici o interdicţie deasupra Constituţiei pe termen nelimitat, de fapt pe viaţă", a subliniat Dragnea.

Toţi liderii PSD s-au pronunţat până în prezent pentru varianta Liviu Dragnea - premier, deşi Klaus Iohannis a avertizat că nu va nominaliza un premier cu probleme penale. Întrebat dacă va fi nominalizarea PSD pentru funcţia de premier, întrucât Constituţia nu îi interzice, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns duminică seara: ''Respect în primul rând şi voi ţine cont de votul românilor de astăzi, Constituţia României şi programul de guvernare''.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut săptămâna trecută că partidul nu va modifica legea care îi interzice să fie premier, argumentând că un act normativ nu se poate modifica şi publica în Monitorul Oficial în trei zile. El nu a menţionat o eventuală contestaţie la CCR.

''Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare'', prevede legea 90/2001.

Preşedintele Klaus Iohannis de declarat marţi că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la CCR, este "o chestiune secundară”, deoarece a anunţat’’ criteriile de integritate pe care trebuie să le respecte viitorul premier înainte de alegeri.

“Criteriile de integritate rămân în picioare”, a spus Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici