Baconschi : Am propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTV, că a propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China în secolul XXI, el explicând absenţa investiţiilor majore în România prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare".

32 afișări
Imaginea articolului Baconschi : Am propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China

Baconschi : Am propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Avem o relaţie diplomatică neîntreruptă de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegaţii. Am propus şi în CSAT schiţa unei strategii de relaţii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi la emisiunea "După 20 de ani".

El a adăugat că şi-ar dori să vadă investiţii chineze în mari proiecte de infrastructură. "Faptul că lucrăm cu precădere alături de partenerii noştri europeni nu exclude (…) ca piaţa românească să fie deschisă şi către investiţii chineze, mai ales că lucrează la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate şi le pot face repede", a spus el.

Întrebat de ce până acum investitorii chinezi nu au fost prezenţi în marile proiecte de infrastructură, ministrul a spus: "N-au reuşit să primească un OK politic în Guvernele anterioare, criza ne-a surprins în situaţia de a ne reduce deficitul public. (…) Nu au spus stop ca atare (Guvernele anterioare, n.red.), dar nu avem o investiţie chineză majoră pe infrastructură, deşi erau nişte proiecte care au fost discutate".

"Ne dorim o relaţie mult mai substanţială economic cu China", a mai spus el, atrăgând totodată atenţia că, având în vedere legislaţia UE, nu se pot acorda garanţii de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici