Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti va fi convocat la Ministerul român al Afacerilor Externe, după ce vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat că proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României ar modifica harta etnică.

724 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar

Baconschi: Ambasadorul Ungariei va fi convocat la MAE după declaraţiile vicepremierului ungar (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit RFI, Teodor Baconschi cere Ungariei să revină la un ton normal şi să înceteze cu declaraţiile "deplasate".

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a declarat Baconschi.

RFI precizează că Teodor Baconschi îl va convoca pe ambasadorul Ungariei la MAE, cerând de asemenea Budapestei "să revină la un ton normal".

"Sunt un adept al păstrării şi continuării acestei reconcilieri bilaterale, care e foarte importantă pentru ambele ţări şi sunt sigur că noua convocare la MAE a ambasadorului ungar la Bucureşti va transmite nedumerirea părţii române, perplexitatea noastră în faţa înmulţirii acestor declaraţii deplasate şi totodată îi va ajuta pe partenerii noştri de la Budapesta să revină la un ton normal",
a spus şeful diplomaţiei române.

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos".

"Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", subliniază Semjen.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar.

Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici