Baconschi: MCV este "cât se poate de bun", dar nu trebuie extrapolat. Aderarea Croaţiei, dezirabilă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că MCV este cât se poate de bun, aderarea Croaţiei cât se poate de dezirabilă, dar, dacă se extrapolează Mecanismul în alte domenii, România este pusă într-o situaţie de penumbră şi acest lucru nu trebuie acceptat.

28 afișări
Imaginea articolului Baconschi: MCV este "cât se poate de bun", dar nu trebuie extrapolat. Aderarea Croaţiei, dezirabilă

Baconschi: MCV este "cât se poate de bun", dar nu trebuie extrapolat. Aderarea Croaţiei, dezirabilă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Declaraţia aceea (din ziarul Adevărul de luni, n.red.) a fost grav şi sistematic distorsionată. Eu am spus următorul lucru: Croaţia, ca viitor stat membru, intră fără MCV. Dacă MCV-ul nu este folosit pentru reforma justiţiei şi devine pretext pentru blocarea României în orice alt dosar, nouă nu ni se pare că şi-a atins scopul. MCV-ul este cât se poate de bun, aderarea Croaţiei cât se poate de dezirabilă, am susţinut-o şi o vom face, dar, dacă extrapolăm MCV-ul în alte domenii, punem România - un stat contributor net în UE şi un stat la fel de respectabil ca celelalte 26 - într-o situaţie de penumbră sau într-un regim de mâna a doua şi acest lucru nu trebuie acceptat", a adăugat şeful diplomaţiei.

El a adăugat că "MCV-ul trebuie să fie finalizat odată cu atingerea unor standarde europene cu adevărat în justiţia din România, dar acesta este un capitol, un aspect şi Schengen, cu acquis-ul şi normele lui trebuie evaluat ca atare în funcţie de efortul de succes făcut de România în acest sens, inclusiv cu tehnologie franco-germană de ultima generaţie care ne permite să monitorizăm frontierele terestre, aeriene şi maritime cu o rigoare maximă".

La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Baconschi, a susţinut, într-un interviu publicat luni de "Adevărul", că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici