Baconschi: Sperăm ca în toamnă să fie acceptată o dată clară de aderare la Schengen în acest an

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la RFI, că România speră ca, în toamnă, la Consiliul JAI, toate statele membre să accepte o dată de aderare clară la spaţiul Schengen în a doua parte a acestui an.

208 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Sperăm ca în toamnă să fie acceptată o dată clară de aderare la Schengen în acest an

Baconschi: Sperăm ca în toamnă să fie acceptată o dată clară de aderare la Schengen în acest an (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Teodor Baconschi a susţinut că Bucureştiul şi Parisul revin la "un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale".

"Cred că revenim la un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale, la spiritul ambiţios al parteneriatului strategic şi la o cooperare judiciară, poliţienească în stare să ne ajute în găsirea unei căi de ieşire, unui compromis şi a unui calendar pentru aderarea noastră la Schengen", a spus ministrul Afacerilor Externe.

"Statele care au rezerve, în pofida faptului că tehnic vorbind suntem super-bine pregătiţi, nu aveau destulă încredere. Or, e nevoie de încredere. Încrederea se obţine prin schimb de informaţii în timp real, prin cooperare consolidată şi prin dialog politic", a precizat Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a declarat că rămâne obiectivul aderării la spaţiul Schengen în 2011.

"Este obiectivul nostru. Ne aşteptăm ca la Consiliul European care va încheia preşedinţia ungară să avem un limbaj în concluziile Consiliului care să fixeze o dată, un rendez-vous şi totodată în septembrie sau octombrie, la Consiliul JAI, sperăm ca toate statele membre să accepte o dată de aderare clară în a doua parte a anului", a explicat Baconschi.

"Vrem să participăm la dezbaterile privind reformarea Schengen, dar din interiorul acestui spaţiu, pe care îl putem întări", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Aderarea României la spaţiul Schengen în anul 2011 este incertă, după ce două state membre au obiecţii faţă de proiectul documentului care va fi discutat în iunie, la Consiliul JAI, dorind să nu fie prevăzut în text un orizont de timp pentru integrare.

"De ultimă oră, pot să vă spun că, în proiectul de concluzii al Consiliului UE care va fi discutat la viitorul Consiliu de miniştri din luna iunie, anumite ţări membre au făcut nişte propuneri, fără însă a trece şi o dată clară, respectiv fără a menţiona măcar şi anul 2011. Noi am reacţionat şi am trimis acum două zile o serie de observaţii în care ne-am exprimat dorinţa ca în proiectul de concluzii să apară clar o dată care să fie legată de anul 2011. Sperăm aceste lucruri să fie acceptate de către partenerii noştri de dialog şi în acest fel să reuşim să supunem Consiliului decizia astfel încât sperăm noi ca în septembrie să avem o dată exactă a aderării României la spaţiul Schengen", a declarat în 20 mai Florin Saghi, director în Ministerul Administraţiei şi Internelor, la o conferinţă pe tema Schengen.

La insistenţele jurnaliştilor, Saghi a refuzat să spună numele acestor state, dar a precizat că este vorba despre "două state membre din grupul celor patru".

"Două state au avut obiecţii la text şi au dorit să introducă acolo o chestiune atemporală, fără un orizont de timp clar", a spus Saghi, care a refuzat să dea numele statelor spunând însă că este vorba despre principalele două ţări finanţatoare. El a explicat că propunerile făcute vizează proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici