Bădălău le-a cerut senatorilor PSD să respecte experienţa Ecaterinei Andronescu - surse

Senatorul PSD Niculae Bădălău le-a cerut colegilor săi de partid să respecte experienţa senatoarei PSD Ecaterina Andronescu, după ce aceasta a solicitat, într-o scrisoare deschisă, demisia preşedintelui PSD Liviu Dragnea, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse din grupul senatorial social-democrat

5301 afișări
Imaginea articolului Bădălău le-a cerut senatorilor PSD să respecte experienţa Ecaterinei Andronescu - surse

Bădălău le-a cerut senatorilor PSD să respecte experienţa lui Andronescu - surse

Potrivit surselor citate, Bădălău le-a trimis senatorilor PSD, printr-un mesaj pe o reţea internă a partidului, că senatoarea Ecaterina Andronescu are o experienţă în partid care trebuie respectată şi că fostul ministru al Educaţiei se bucură de încredere în sondajele de opinie.

Bădălău le-a mai transmis senatorilor PSD, au spus surse social-democrate pentru MEDIAFAX, că în partid nu trebuie îngrădit dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul prim-ministru PSD Mihai Tudose a declarat, joi, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că este nevoie de o discuţie „civilizată” în conducerea partidului despre problemele ridicate de senatorii Ecaterina Andronescu şi Niculae Bădălău în scrisorile adresate partidului.

„Eu cred că este nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele supuse atenţiei de dna Andronescu. A fost şi scrisoarea dlui Bădălău din ianuarie, da? Şi aceea a rămas, cumva, nediscutată. Poate greşea, dar hai să vorbim înăuntru şi cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu deţine adevărul absolut”, a declarat Mihai Tudose, întrebat joi de MEDIAFAX cum comentează scrisoarea deschisă în care senatorul PSD Ecaterina Andronescu cere un Guvern mai performant şi demisia liderului formaţiunii, Liviu Dragnea.

Mihai Tudose a mai catalogat ca fiind „un nonsens” gestul liderilor judeţeni PSD care au criticat-o pe Ecaterina Andronescu.

„Nu înţeleg cum se pot exprima public unii colegi de-ai mei înfierând exprimarea publică. Păi nu vi se pare că ceva e cam nonsens aici? Mai multe scrisori care înfierează public luarea de poziţii în public? Haideţi să ne păstrăm pentru discuţiile din partid. Plus tonul folosit. Putem să fim sau să nu fim de acord cu opinia cuiva, dar dna Andronescu nu a folosit un ton jignitor la adresa nimănui, e opinia domniei sale”, a afirmat Mihai Tudose, pentru MEDIAFAX.

Comitetul Executiv Naţional al PSD este aşteptat să se reunească la sfârşitul acestei luni sau la începutul lui septembrie.

Organizaţia judeţeană PSD Sibiu a transmis, miercuri, că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu „a răspuns ordinelor din înregistrarea lui Werner Iohannis" atunci când a cerut într-o scrisoare deschisă schimbarea Guvernului Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Organizaţia judeţeană a adăugat că Andronescu „a procedat mişeleşte”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj, în urma violenţelor de la protestul din 10 august, în care a făcut un apel la membrii PSD să se delimiteze de "gruparea care a confiscat partidul".

Liderul PSD Sector 5, Daniel Florea, i-a transmis, marţi pe Facebook, un mesaj Ecaterinei Andronescu, în care i-a spus acesteia că îl atacă pe liderul PSD Liviu Dragnea în aceeaşi manieră în care o face şi şeful statului, Klaus Iohannis.

Senatorul PSD Liviu Pop a catalogat, marţi, ca fiind "ridicol" şi "absurd" faptul că senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu cere înlocuirea Cabinetului Dăncilă în ziua în care Eurostat a anunţat că România are cea mai mare creştere economică semestrială din Europa. Pop a mai spus că cei care vor înlocuirea Guvernului sunt "soroşiştii şi exponenţii sistemului ocult de putere".

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a cerut, marţi, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, altfelformaţiunea va pierde guvernarea, precum şi pregătirea unui guvern PSD de „super profesionişti”. Andronescu afirmă că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul "de la un dezastru major" spre care se îndreaptă "vertiginos". În scrisoare, aceasta mai afirmă că Guvernul Dăncilă nu reprezintă PSD.

Pe 8 ianuarie 2018, fostul preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a transmis o scrisoare liderilor partidului în care a precizat că PSD a acceptat suspendarea democraţiei interne, lucru pe care îl consideră o eroare care trebuie asumată de formaţiune.

„Vă supun atenţiei o serie de provocări şi posibile soluţii la acestea, având credinţa că doar împreună putem reuşi. 1. Renaşterea democraţiei interne din PSD: dialog, transparenţă, responsabilitate. Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democraţiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie să ne-o asumăm: PSD şi-a demis propriul guvern prin moţiune de cenzură; decizii economice majore, precum impozitul pe gospodărie, au fost anunţate şi apoi abandonate; fluiditatea schimbării în funcţiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern să poată cu adevărat performa; nu toţi cei care au devenit miniştri erau cunoscuţi în partid sau recunoscuţi profesional în domeniile respective pentru a merita un loc în guvern”, se arată în scrisoarea lui Bădălău.

Bădălău atrage atenţia că aceste erori şubrezesc încrederea cetăţenilor în PSD. „Primul pas este să considerăm legitime şi opiniile cu care nu suntem de acord, să abandonăm iluzia falselor unanimităţi. Pasul al doilea este punerea în funcţiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectivă a partidului.

De asemenea, liderul executiv al PSD precizează că Biroul Permanent Naţional trebuie să redevină forul de conducere executivă a partidului, dar şi că trebuie refăcută comunicarea dintre conducerea centrală şi organizaţiile locale prin prezentarea şi explicarea proiectelor guvernamentale.

În ceea ce priveşte Guvernul, Bădălău susţine că acesta trebuie să se implice în toate domeniile în care are competenţe constituţionale. „Atunci când apar chestiuni care nu se află în programul de guvernare, ele trebuie discutate şi soluţionate împreună cu partidele din majoritatea parlamentară. Primului-ministru trebuie să-i fie asigurat un cadru instituţional pentru discutarea sistematică, regulată şi transparentă a politicilor guvernamentale cu conducerea colegială a PSD”, se arată în documentul citat.

Bădălău mai spune că Biroul Permanent Naţional ar trebui să se reunească săptămânal, unde are trebui să participe şi miniştrii cei mai importanţi. De asemenea, liderul executiv precizează că premierul ar trebui să prezinte în cadrul Consiliului Naţional un raport de activitate anual sau pentru o perioadă mai lungă.

În ceea ce priveşte propunerea PSD pentru alegerile prezidenţiale, Bădălău spune că aceasta ar trebui stabilită în prima parte a anului 2018. „Criteriul fundamental trebuie să fie capacitatea de a atrage voturile nu doar ale militanţilor PSD, ci ale tuturor acelora care nu-l vor pe Klaus Werner Iohannis”, arată Bădălău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici