Băsescu a discutat cu Medvedev la summit-ul OSCE

Preşedintele Traian Băsescu a stat lângă omologul său rus Dmitri Medvedev, miercuri, în debutul summit-ului OSCE de la Astana, prilej cu care cei doi şefi de stat au discutat în mai multe rânduri.

25 afișări
Imaginea articolului Băsescu a discutat cu Medvedev la summit-ul OSCE

Băsescu a discutat cu Medvedev la summit-ul OSCE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cei doi şefi de stat au discutat înaintea discursului preşedintelui Kazahstanului, după care ambii au ascultat cu atenţie speech-ul. La un moment dat, Traian Băsescu şi-a scos căştile pentru a relua convorbirea cu Medvedev.

Atât Băsescu, cât şi Medvedev au avut o discuţie ce părea relaxată, gesticulând. Dialogul s-a încheiat cu Traian Băsescu zâmbind şi punându-şi din nou căştile pentru a asculta discursurile.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat marţi de "România Liberă", că Rusia are "o oarecare ostilitate" faţă de România, care vine din propria neîncredere şi care se manifestă "ori de câte ori are ocazia".

Întrebat când va deveni Rusia prietena României, şeful statului a răspuns: "Oricând va respecta şi interesele României, adică pentru mine, de exemplu, şi acelaşi sentiment este şi la Moscova, funcţionează încă neîncrederea. Cred că nici la Moscova nu este mai multă încredere decât încrederea care este la Bucureşti faţă de Moscova".

Preşedintele Băsescu a explicat că România nu are încredere în Moscova, pentru că nu se simte "deloc confortabil" cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa sa, în Transnistria.

"Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol până în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din Regiunea Mării Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?", a adăugat Traian Băsescu.

Primul summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) organizat după 1999 şi-a început lucrările miercuri dimineaţă în capitala Kazahstanului, având pe agendă subiecte legate de Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fosta URSS.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a plecat miercuri de la Astana, deşi programul anunţat iniţial prevedea prezenţa sa miercuri şi joi în Kazahstan, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Modificarea programului preşedintelui rus a fost anunţată de serviciul de presă al Kremlinului.

Serghei Prihodko, consilier pentru politică externă al preşedintelui rus, afirmase anterior că Medvedev va participa la lucrările summitului în zilele de 1 şi 2 decembrie. Preşedintele rus a părăsit Kazahstanul în pofida viscolului puternic înregistrat în capitala ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici