Băsescu, despre nominalizările premierului pentru Buget şi Cultură: Poate se gândeşte la alte soluţii/ Ponta îşi menţine propunerile: Declaraţiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiie de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite", ceea ce nu înseamnă că astăzi le-a şi respins. Premierul Victor Ponta a declarat că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declaraţiile lui Băsescu nu au nicio valoare şi nu vrea să comenteze afirmaţii "de cârciumă".

1813 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre nominalizările premierului pentru Buget şi Cultură: Poate se gândeşte la alte soluţii/ Ponta îşi menţine propunerile: Declaraţiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

- Nu le resping pentru că am riscul de a primi două nominalizări mai catastrofale, scuze pentru termen, mai rele decât aceasta.

- O să mă întrebaţi de ce nu îi resping. Si aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, pe premier.

- Apelul meu e ca domnul premier să se uite către alţi tineri, avem riscul uriaş să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern.

- Transmit public rugămintea ca până marţi-miercuri poate se gandeste la alte soluţii, care să fie reprezentative pentru Guvern.

- Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor şi am făcut-o, au confirmat cea mai mare parte dintre ei.

- Vă asigur că am făcut toate eforturile să înteleg logica acestor desemnări.

- Cred ca domnul Manda nu e potrivit pentru această funcţie, încerc să îmi imaginez discuţia cu FMI, UE şi Banca Mondială cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi să rezolve problema MTO cu sufletul şi domnul Manda cu experienţa de la casa de cultură a studenţilor.

- Mi se pare nepotrivită desemnarea de la Buget. Cea mai complexă experienţă a domnului Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult.

- Exprim rezerve faţă de această nominalizare şi vreau să fiu foarte bine înteles: nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă neapărat un specialist în fruntea lui. Dar când vorbim de Ministerul Culturii, unde ministrul serveşte elita culturală a ţării, cred că o legatură cu această elită trebuie să existe.

- Nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe intinsul patriei care arată o neţntelegere deplină a limbii române.

- Aş vrea să fiu bine înteles, am apreciat foarte mult miniştri ca domnul Marko Bela sau modul cum şi-a desfăşurat mandatul Kelemen Hunor

- Ministerul Culturii nu are foarte mulţi bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii. Cultura românească este în proporţie de circa 90% o cultură de limbă română.

- La ministerul Culturii, doamna Rozalia Biro, de la dânsa am aflat că nu are niciun biped în familie şi că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată de întelegere perfectă a limbii române

- În ce priveşte nominalizările, eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că azi le-am şi respins.

Ponta îşi menţine propunerile pentru Biro şi Manda: Declaraţiile lui Băsescu sunt de cârciumă

Premierul Victor Ponta a declarat că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declaraţiile lui Băsescu nu au nicio valoare şi nu vrea să comenteze afirmaţii "de cârciumă".

"Declaraţiile de televizor ale preşedintelui Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu. Eu mi-am făcut datoria, Băsescu, la Cotroceni sau la Cireşica, poate să comenteze ce vrea", a spus Ponta la România TV.

În opinia şefului Executivului, specialiştii lucrează în ministere ca funcţionari, iar miniştrii sunt oameni politici care îşi asumă decizii şi au sprijin pentru aceste decizii, răspunzând politic pentru măsurile adoptate.

El a precizat totodată, la Antena 3, că a aflat punctul de vedere al Preşedinţiei doar prin intermediul presei, dar că poziţia şefului statului este una pur politico-neserioasă şi a apreciat că preşedintele Traian Băsescu a fost - parafrazându-l pe acesta - "mai catastrofal decât el însuşi, ceea ce nu e uşor".

Ponta a arătat totodată că Guvernul lucrează cu votul Parlamentului, iar preşedintele are doar atribuţia de a verifica propunerile din punct de vedere legal.

"Nu preşedintele pune miniştri", a argumentat Ponta, arătând în acelaşi timp că, potrivit unei decizii anterioare a Curţii Constituţionale, şeful statului poate respinge o singură dată propunerea de ministru fără niciun argument legal.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici