Băsescu: Dorim atragerea Kazahstanului în proiectul de tranzit al gazelor spre Europa

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la plecarea spre Kazahstan, că vizita are printre obiective atragerea acestei ţări în proiecte energetice la care România este parte, cum ar fi PEOP şi cel legat de tranzitul de gaze spre Europa.

53 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dorim atragerea Kazahstanului în proiectul de tranzit al gazelor spre Europa

Băsescu: Dorim atragerea Kazahstanului în proiectul de tranzit al gazelor spre Europa şi în PEOP (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Băsescu a menţionat că unul din obiectivele vizitei este atragerea Kazahstanului în proiectul trilateral România-Azerbaijan-Georgia pentru tranzitul de gaze spre Europa, care prevede construirea unui terminal de gaze lichefiate la Constanţa. De asemenea, partea română doreşte atragerea Kazahstanului în proiectul PEOP, acesta fiind un alt obiectiv al vizitei precizat de Băsescu.

Preşedintele a menţionat că va avea întâlniri cu companii din domeniul energiei, precum KazMunaiGaz şi Rominserv Kazahstan.

De asemenea, el a menţionat că vor fi semnat acorduri pentru cooperare economică, în Justiţie, pentru protejarea investiţiilor, în turism şi în domeniul statisticii.

Şeful statului a oferit frezii cu şnur alb şi roşu, înainte de plecare, membrelor delegaţiei oficiale şi ziaristelor.

Preşedintele Traian Băsescu face o vizită de două zile în Kazahstan, însoţit de miniştrii Adriean Videanu, Gabriel Oprea şi Teodor Baconschi. Şeful statului se va întâlni marţi, la Palatul "Akorda", cu omologul kazah, Nursultan Nazarbaev.

Băsescu va avea convorbiri tête-à-tête cu Nazarbaev, după care cei doi şefi de state vor participa la întâlnirea delegaţiilor oficiale. Cei doi preşedinţi vor susţine o declaraţie comună de presă după ceremonia semnării unor documente oficiale.

Marţi seară, Traian Băsescu va fi prezent la dineul oficial oferit de Nursultan Nazarbaev în onoarea sa.

Miercuri, Traian Băsescu va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, U.B. Mukhamedjanov. De asemenea, şeful statului român va face o scurtă vizită la Academia de Administraţie Publică de pe lângă Preşedinţia Republicii Kazahstan, unde va rosti o alocuţiune şi va discuta cu studenţii prezenţi. Preşedintele Băsescu va vizita apoi "Muzeul Primului Preşedinte".

Tot miercuri, şeful statului român va merge la Monumentul Apărătorilor Patriei, unde va depune flori la flacăra veşnică.

Preşedintele Băsescu va depune, de asemenea, o coroană de flori la Monumentul de la Spassk închinat prizonierilor români şi victimelor represiunilor comuniste şi va discuta cu reprezantanţii comunităţii româneşti din Kazahstan şi cu membrii Societăţii Culturale DACIA.

Potrivit programului oficial, preşedintele Băsescu urmează să se reîntoarcă în ţară miercuri seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici