Băsescu: Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la postul public de radio, că ar fi dispus să prezinte provenienţa averii sale deoarece toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului.

1600 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele. Vezi declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele

Declaraţiile preşedintelui la RRA:

  • Orice este posibil în limita responsabilului. N-aş vedea niciun partid din coaliţie să arunce ţara în instabilitate politică pe criterii etnice. În momentul de faţă este vital să avem stabilitate politică. Nu ne trebuie instabilitate.

  • Dacă eu fac modificările trebuie să trimit din nou la CC proiectul de revizuire a Constituţiei. O să mă consult şi cu Curtea.
  • Azi am promulgat legea cu alegerea dintr-un singur tur a primarilor.

  • Regiunile se vor numi tot judeţe, va şi un şef al consiliului ales direct. Reorganizarea nu va costa mult pentru că nu avem de adus ceva în plus. Vor fi diminuări de costuri: doar cheltuielile cu personalul înseamnă 100 de milioane de euro pe an, cu care teoretic construieşti 25 de kilometri de autostradă sau duci internetul până în ultima comună.

  • Eu merg des în ungurime. Dacă le-aţi spune să plece în Ungaria, 99,9% dintre ei nu vor să plece. Va trebui să găsim formule pentru ca legea de reorganizare să aibă 50% plus un vot în Parlament. Noi trebuie să avem ca proiect diminuarea statului.

  • Unul dintre obiective este reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului. A venit timpul să diminuăm statul. Ne trebuie un stat cât mai ieftin şi cât mai puţin implicat în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului. După ce se produce reorganizarea la nivel judeţean una din primele sarcini trebuie să fie o analiză de viabilitate a comunelor din judeţ şi va trebui făcut un proces de comasare ca să avem comune viabile.

  • Propunerea de organizare a noilor judeţe se face pe baza conturului zonelor de dezvoltare economică, care a fost stabilit în urma unor studii finanţate de UE cu specialişti români. Toate activităţile pe care le face Consiliul Judeţean ar fi transferate la primării. Sunt doi mari furnizori de cheltuieli în bugetele statelor: cele proprii ale funcţionării statului şi cele locale.
  • Eu am următoarea problemă cu revizuirea Constituţiei: coaliţia nu are numărul de voturi cu care să treacă revizuirea. Acest lucru nu este posibil decât dacă reuşesc să conving opoziţia să găsim nişte puncte comune, de compromis.Sunt dispus la un compromis care să împingă lucrurile înainte.

  • La anul trebuie să restrângem cheltuielile cu încă 2 miliarde de euro. La anul vom împrumuta 4 miliarde de euro ca să asigurăm salariile şi pensiile aşa cum sunt ele acum. De unde dăm banii înapoi? Eu nu sunt adeptul să împrumutăm ca să consumăm, ci ca să ne dezvoltăm. Ţara asta nu este a mea, eu sunt unul din cei 22 de milioane.

  • Eu cred foarte mult în toate propunerile de modificare a Constituţiei pe care le-am făcut.

  • Situaţia noastră, care avem o datorie de circa 31% din PIB, în raport cu celelalte state vechi ale UE ne permite o recuperare mai rapidă a decalajului pentru că aceste state vor trebui să îşi plătească datoria. Ce vom împrumuta vom putea duce în dezvoltarea noastră şi nu în plata datoriilor. Avem obligaţia să trăim din banii pe care îi producem, nu din banii împrumutaţi pentru că îi dăm înapoi cu dobândă.

  • Ţinta noastră în viitor trebuie să fie o datorie publică cât se poate de mică, şi 60% din PIB este criteriul european, dar trebuie să fim cât mai departe de aceşti 60%. Sunt state mari care au datorii mult peste 60%, datoria medie a statelor din UE este de 80% din PIB. Măsurile de austeritate pe care noi le-am luat anul trecut le ia Spania, Grecia, Italia, le-a luat deja Marea Britanie. Noi am reuşit să ajungem la nişte echilibre. Nu e o fericire pentru că suntem afectaţi dacă Grecia intră în default sau o altă ţară intră în dificultate. Suntem afectaţi pentru că suntem legaţi de euro.

  • Constituţia în principiile ei este bună, dar suferă de neclaritate.

  • Constituţia nu are modificări pe fond şi dizolvarea Parlamentului este extrem de dificilă. Acum Parlamentul este obligat să dea un vot asupra Guvernului şi a programului în 10 zile. Dacă nu dă acest vot premierul se consideră picat şi preşedintele dă o altă nominalizare.

  • Trebuie găsită o reformulare care să pună în valoarea decizia din 2005 a JAI, pentru că altfel România va avea o mare problemă politică în relaţia cu UE.

  • România e unul dintre cei mai mari plătitori la CEDO şi după Rusia suntem a doua ţară ca şi contribuţie la CEDO. Sunt prea mulţi arestaţi degeaba şi prea multe verdicte eronate.

  • Este timpul ca puterea judecătorească să fie responsabilizată, pentru că judecătorii şi procurorii sunt singurii care nu au niciun fel de răspundere pentru proasta gestionare a activităţii lor. Eu nu vreau ca statul român să devină un stat poliţienesc în care să tolerăm abuzurile asupra cetăţeanului.

  • Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele pentru că toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului.

  • Orice om care este anchetat pe tema averii poate să lase sarcina probei numai pe seama procurorului, ori cel suspectat trebuie să colaboreze cu procurorul.

  • Decizia consiliului JAI din 2005 vizează atât confiscare averilor ilicite deţinute cât şi confiscarea extinsă. Decizia permite confiscarea bunurilor înstrăinăate în scopul păcălirii autorităţilor statului, dar acest lucru nu se poate întâmpla fără o hotărâre judecătorească. Bunurile nu por fi valorificate şi proprietarul nu este deposedat de ele decât în a unei hotărâri judecătoreşti.

  • Decizia CC este obligatorie, chiar dacă discutăm de un proiect de lege şi nu de o lege care a trecut prin Parlament. O variantă ar fi să revzuiesc textul proiectului şi să revin la CC sau să transmit şi decizia CC şi proiectul şi avizul consiliului legislativ la parlament. Optez pentru varianta în care las Parlamentului libertatea să aducă reformulări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici