Băsescu: Germania se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională

Şeful statului a declarat, duminică, la Pro TV, legat de vizita cancelarului Angela Merkel la Bucureşti, că Germania "se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională", apreciind că este "o intrare puternică" a acestei ţări în asumarea de responsabilităţi în regiunea Mării Negre.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Germania se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională

Băsescu: Germania se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de ce a venit cancelarul german Angela Merkel la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a spus: "Pentru că trebuia să vină. A fost în interesul Germaniei, dar şi în interesul României această vizită. Germania, în mod evident, se îndreaptă către a fi României un partener în politica regională, lucru care ne bucură extraordinar".

Şeful statului a relatat că, în anul 2005, i-a spus cancelarului de la acel moment, Gerhard Schroeder, că este nevoie ca Germania să facă politică externă în regiunea extinsă a Mării Negre.

"Cancelarul Schroeder este în viaţă, fostul cancelar german, şi o spun deschis, poate îşi aduce aminte, că în 2005, la prima întâlnire pe care am avut-o cu dânsul, la Berlin, i-am spus: «Domnule cancelar, este nevoie imperioasă ca Germania să facă politică externă şi în regiunea extinsă a Mării Negre, şi în zona Mării Negre»".

Preşedintele a adăugat că astăzi se împlineşte practic ceea ce el a spus încă din anul 2005.

"Astăzi se împlineşte ceea ce eu solicitam Germaniei în 2005. Dar, de altfel, ce să reproşăm Germaniei când dumneavoastră, presa românească, atunci când spuneaţi de politica la Marea Neagră spuneaţi «Băsescu vorbeşte despre Marea Neagră pentru că a fost marinar»".

Şeful statului a mai apreciat că "politica la Marea Neagră este vitală".

"Este o intrare puternică a Germaniei în asumare de responsabilităţi politice, economice şi de stabilitate în regiunea Mării Negre", a mai comentat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici