Băsescu îi critică pe analiştii şi politicienii care comentează acţiunile din Libia ale coaliţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că foarte mulţi analişti şi politicieni apar la televizor şi pun acţiunea coaliţiei care a intervenit în Libia sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei, şeful statului menţionând că aceste afirmaţii nu sunt adevărate.

56 afișări
Imaginea articolului Băsescu îi critică pe analiştii şi politicienii care comentează acţiunile din Libia ale coaliţiei

Băsescu îi critică pe analiştii şi politicienii care comentează acţiunile din Libia ale coaliţiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am observat din sintezele de presă că foarte mulţi analişti, politicieni şi destui alţi oameni care apar la televizor pun acţiunea Coaliţiei, deci nu a NATO, vorbim de coaliţie - Franţa, Marea Britanie, Statele Unite-, în Libia sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi atracţia lor pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare, pentru că o astfel de motivaţie nu există", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, în momentul de faţă, marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt Italia, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.

"Deci nu au nevoie de un război pentru a primi ceea ce deja au. Cred că ar fi bine să fie abordări inteligente. Intervenţia a fost exact pentru protecţia populaţiei împotriva unui lider politic care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea rămâne şef al acelui stat, un lider politic care omoară propria lui populaţie. Poate este bine, şi nu vreau să dau nimănui lecţii, dar atenţionez doar că este bine ca atunci când se vorbeşte de populaţia din Libia şi de interese şi de soluţii, să se aibă în vedere că discutăm de o populaţie fragmentată în foarte multe triburi, cu origini tribale diferite. Chiar şi atunci când se întrevede soluţia de sfârşit, ea nu poate să fie analizată în parametrii unei naţiuni unitare. Deci cei care vor să facă analize cu privire la următoarele evenimente sau prognoze cu privire la ce se poate întâmpla în Libia să aibă în vedere că vorbim de triburi diferite care sunt mai mult sau mai puţin uşor de conciliat între ele. Nu vreau decât să ajut într-o corectă analiză cu privire la viitoarele evoluţii din Libia", a menţionat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici