Băsescu: În Consiliul European s-a aprobat blocarea vânzărilor produselor petroliere din Libia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în Consiliul European de vineri s-a aprobat blocarea vânzărilor de produse petroliere de către regimul Kadhafi, afirmând că în lupta împotriva "acestui regim criminal" trebuie să fie tăiate resursele financiare care ar prelungi existenţa sa.

46 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În Consiliul European s-a aprobat blocarea vânzărilor produselor petroliere din Libia

Băsescu: În Consiliul European s-a aprobat blocarea vânzărilor produselor petroliere din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În concluziile Consiliului au fost condamnate escaladările conflictelor dintre stat şi populaţie din Siria, Yemen şi Bahrain. În ceea ce priveşte Libia, s-a stabilit urgentarea măsurilor de asistentţă umanitară, protejarea populaţiei civile, sprijin pentru aspiraţile democratice ale libienilor şi se face afirmaţia că operaţiunile în Libia vor continua până când populaţia va fi în siguranţă. De asemeni, Consiliul a aprobat lansarea demersurilor pentru creşterea nivelului de sancţiuni pentru Libia, acest nivel vizând în primul rând blocarea vânzărilor de produse petroliere de către regimul Kadhafi, în aşa fel încât în lupta împotriva acestui regim criminal să poată să fie tăiate şi resursele financiare care ar putea prelungi existenţa regimului", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că pentru statele din vecinătatea sudică s-a decis creşterea cu un miliard a plafonului Băncii Europene de Investiţii, bani care să fie utilizaţi pentru proiecte-programe în aceste state.

Preşedintele Băsescu a precizat că a fost abordată şi problema refugiaţilor, "manifestându-se îngrijorarea pentru numărul mare" al acestora şi s-a stabilit ca în perioada următoare Comisia Europeană să facă propuneri privind soluţii, dincolo de ajutorul umanitar.

"Când este vorba despre blocarea vânzărilor de ţiţei, nu se gândeşte nimeni să se facă cu mijloace militare şi, pur şi simplu, problema este îngheţată de Consiliul de Securitate, deci UE va propune şi îngheţarea plăţilor ţiţeiului achiziţionat sau în curs de achiziţionare sau care este contractat din Libia în perioada următoare", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici