Băsescu: În România sunt peste un milion de romi integraţi; sunt şi romi nomazi neintegraţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, că a insistat, joi, în Consiliul European, pentru o strategie europeană de integrare a romilor nomazi, categorie neintegrată, el precizând cu această ocazie că în România sunt peste un milion de romi din alte categorii care sunt integraţi.

101 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În România sunt peste un milion de romi integraţi; sunt şi romi nomazi neintegraţi

Băsescu: În România sunt peste un milion de romi integraţi; sunt şi romi nomazi neintegraţi (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a precizat, într-o conferinţă de presă, că, în intervenţia sa în Consiliu, dincolo de a-şi manifesta susţinerea pentru orice cetăţean român, a revenit la propunerea pe care a făcut-o şi în 2008 şi care a fost inclusă în concluziile Comisiei, aceea a necesităţii elaborării unei strategii pentru integrarea romilor de către Comisia Europeană.

"Lucrul asupra căruia am insistat şi a fost concluzionat de preşedintele Rompuy a fost că este în sarcina Comisiei să realizeze o strategie pentru integrarea romilor la nivel european", a spus Traian Băsescu.

El a insistat asupra faptului că strategia pentru integrare este necesară în cazul romilor nomazi.

"Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că una dintre caracteristicile aparte din această minoritate este nomadismul. Deci, parte din romi sunt romi nomazi, aşa cum unii sunt romi căldărari, alţii romi cu pălării, alţii romi cu ştiu eu ce definiţie. Trebuie să găsim soluţia inteligentă ca, respectând dreptul la liberă circulaţie, atât timp cât nu sunt infractori, să le dăm două lucruri vitale: posibilitatea de a câştiga bani prin muncă şi posibilitatea de a-şi educa copiii", a spus şeful statului.

Băsescu a spus că în intervenţia sa în cadrul Consiliului a subliniat aceste aspecte, cel mai important apreciind că este şansa care trebuie dată copiilor nomazi să înveţe. În caz contrar, a avertizat Băsescu, "şansa acestei minorităţi de a se integra este nulă şi multe generaţii de acum încolo se va discuta de eşecul nostru de a integra romii nomazi".

"Vă rog să notaţi că nu vorbesc de toţi romii. Vorbesc de romii nomazi. În România sunt circa un milion de romi care sunt integraţi în societate. Sunt sate de romi (...) unii sunt doctori, alţii sunt profesori, alţii sunt ingineri, alţii sunt politicieni. Deci sunt peste un milion de romi integraţi", a spus şeful statului, adăugând că există de asemenea şi o parte dintre romi, cei nomazi, care nu au fost integraţi.

"Va trebui să găsim soluţii mai inteligente decât simpla expulzare sau simpla trimitere voluntară acasă şi acesta a fost apelul meu - de a găsi soluţii inteligente de integrare, în care să aibă şansa de a câştiga bani muncind şi de a-şi educa copiii", a adăugat Băsescu.

"Aici fac o menţiune. Pe de-o parte trebuie să le dăm şansa să muncească, pe de altă parte ei trebuie să vrea să muncească. Atâta timp cât vom sta în ipocrizie, discutând despre integrarea romilor, integrarea nu se va produce. Va trebui să luăm şi ce au bun şi ce au rău romii nomazi în obiceiuri. Şi trebuie să recunoaştem că nu au chiar cel mai mare obicei când este vorba de muncă şi nu au cea mai mare grijă de copii când este vorba de trimis copiii la şcoală", a mai spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici