Băsescu: Introduc ideea de regiuni în noua Constituţie, dacă Parlamentul acceptă va fi foarte bine

Preşedintele Traian Băsescu susţine că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, iar dacă acestea vor fi acceptate de Parlament va fi "foarte bine", menţionând însă că organizarea regiunilor nu trebuie să se bazeze pe criterii etnice, ci pe criterii sociale şi economice.

202 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Introduc ideea de regiuni în noua Constituţie, dacă Parlamentul acceptă va fi foarte bine

Băsescu: Introduc ideea de regiuni în noua Constituţie, dacă Parlamentul acceptă va fi foarte bine (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Covasna, în legătură cu proiectul de lege privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, propus de UDMR, că, în opinia sa, organizarea administrativă bazată pe regiuni trebuie să fie, în primul rând, "utilă".

"Din acest motiv trebuie create echilibre economice şi sociale. Acestea trebuie să fie criteriile care stau la baza unei eventuale reîmpărţiri administrative a României", a afirmat Băsescu.

Băsescu a afirmat că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, adăugând că dacă acestea vor fi acceptate de Parlament "va fi foarte bine", urmând ca prin lege să fie definite aceste regiuni.

"De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor cu aparatul de stat, fie că este vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că în momentul de faţă sunt foarte multe consilii judeţene, plus sectoarele Capitalei, există o birocraţie la nivel judeţean extrem de ridicată, care, în opinia sa, ar putea fi simplificată eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni.

"Ar putea fi simplificată ( birocraţia - n.r.) eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni, dar nu pe criterii etnice, repet, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice ale regiunii", a conchis preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că priorităţile legislative ale Uniunii pentru 2011-2012 rămân cele două proiecte privind legea minorităţilor naţionale şi legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, ambele proiecte aflându-se la Camera Deputaţilor.

"Va trebui să reconfigurăm această structură, astfel încât secuimea şi Partiumul să îşi vadă interesele deservite", declara Kelemen Hunor, la şedinţa din 2 aprilie a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici