Băsescu despre relaţia cu Republica Moldova: Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim ţara

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită.

2497 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre relaţia cu Republica Moldova: Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim ţara

Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a spus preşedintele la TVR 1.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia din România, cu ministrul de Externe, preşedintele a răspuns: "Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva".

Şeful statului a mai spus: "Dumneavoastră credeţi că ministrul Corlăţean nu ar fi de acord cu unirea celor două state româneşti?".

"Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite", a declarat şeful statului, despre unireea României cu Republica Moldova, precizând "Cine poate împiedica un interes naţional?".

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "următorul proiect de ţară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim ţara".

Traian Băsescu a precizat că "nu acesta este momentul în care să putem obţine aşa ceva". "Momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa Republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani", a mai declarat Traian Băsescu, arătând că în zece ani se pot întâmpla lucruri neprevăzute în prezent.

"Ce-i în mână nu-i minciună. Hai spre Uniunea Europeană şi vom vedea", a concluzionat şeful statului.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

  • DESPRE ADERAREA UCRAINEI ŞI MOLDOVEI LA UE:

- În mod categoric, aderarea Ucrainei se joacă până în ultima clipă. Eu am afirmat că fără Ucraina Vilnius este un eşec

- Pericolul neaderării Ucrainei la UE naşte un pericol şi pentru Moldova şi pentru noi. Este în interesul nostru naţional ca Ucraina să avanseze spre Uniunea Europeană

- Nu mai trebuie să îi punem nicio condiţie Ucrainei legată de doamna Timoşenko

- Rusia nu trebuie condamnată, ştim toţi care este politica Rusiei, de a-şi impune supremaţia în spaţiul ex-sovietic

- Federaţia Rusă fără Ucraina nu este la fel de puternică

- În condiţiile în care Ucraina face pasul înapoi, România va trebui să continue susţinerea Moldovei şi chiar să o intensifice

- Până nu se ridică de la masă Ianukovici eu încă sper că va semna

- Va veni timpul ca Moldova să fie împreună cu România. Mai devreme sau mai târziu unirea Moldovei cu România se va întâmpla pentru că sângele apă nu se face

- Următorul proiect de ţară pentru România este: "Vrem să ne întregim ţara"

  • DESPRE POSIBILELE INVESTIŢII CHINEZE

- China a venit cu propunerea de a investi 10 miliarde de euro, dar nu doar pentru România

- Trebuie să avem în vedere că avem 40 de miliarde de la UE fonduri, pe care trebuie să le folosim

  • DESPRE PACTUL DE COABITARE

- Astăzi i-am semnat mandatul lui Corlăţean pentru Vilnius. Ce înseamnă consultare, credeţi că doar dacă stăm la o masă şi vorbim? În instituţii circulă hârtiile

- După părerea mea, pactul de coabitare funcţionează. Cât timp stăm în limite constituţionale

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici