Băsescu nu crede că soluţia e concediul fără plată de 10 zile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Tulcea, că nu crede că soluţia de a acorda bugetarilor zece zile de concediu fără plată este cea corectă, apreciind că ar trebui făcute testări ale angajaţilor, în baza cărora "cei foarte buni" să rămână, cei "slabi" să plece.

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu nu crede că soluţia e concediul fără plată de 10 zile

Băsescu nu crede că soluţia e concediul fără plată de 10 zile (Imagine: Mediafax Foto)

"Am văzut şi varianta pe care a lansat-o Guvernul, zece zile pe lună sau nu ştiu cât timp în care să nu se lucreze. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu nu cred că asta este soluţia pentru că avem în administraţia locală foarte multă ineficienţă, ca şi în administraţia centrală. Presupun că Guvernul va lăsa la dispoziţia şefilor de instituţii dacă să disponibilizeze sau să trimită oamenii câte zece zile acasă ", a spus șeful statului.

"Vă atenţionez că asta va însemna să-i plătiţi mai prost şi pe cei ineficienţi, şi pe cei foarte buni, şi cei foarte buni s-ar putea să vă plece în condiţiile astea. Soluţia corectă este, eu asta aş face, dacă aş fi primar sau ministru, testarea întregului personal pe chestiuni legate de ce are de făcut. Cei mai buni rămân, ceilalţi slabi pleacă. Pentru că ştim toţi că avem un balast în aparatul de stat", a declarat Traian Băsescu, la o întâlnire cu autorităţile locale, la Consiliul Judeţean Tulcea.

Preşedintele a mai spus că trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile instituţiilor publice, fără să se înregistreze excese, pentru a se putea asigura salariile, pensiile şi pentru a se reuşi acordarea sprijinului acolo unde există perspectiva pieţei de desfacere.

El a apreciat, în acest context, că până în prezent statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze crizei.

"România nu trebuie să între în derapaj. Acum trebuie ajustate excesele, fie că vorbim de cheltuieli de personal, fie că vorbim de investiţii. Până în prezent, statul român a demonstrat că nu este capabil să se adapteze la criză, spre deosebire de sistemul privat, care s-a ajustat imediat. Vreau să se înţeleagă clar că România are nevoie de Armată, Poliţie, medici, profesori şi nu sunt adeptul absurdului, ci al raţionalului", a precizat Traian Băsescu.

"Această criză ne-a arătat cât de necesară este modernizarea României. De începeam acest program de modernizare de mai mulţi ani am fi depăşit criza mai uşor. Având în vedere că economia Germaniei şi cea a Franţei îşi reiau creşterea economică, sper că în al patrulea trimestru al acestui an şi în România să se întâmple acelaşi lucru", a afirmat preşedintele, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Şeful statului a apreciat, totodată, că o criză economică "nu poate fi stopată cu bani aruncaţi în economie", iar în condiţiile în care marile investiţii şi-au oprit producţia şi marile pieţe de desfacere din Uniunea Europeană sunt în recesiune, mijloacele de relansare a economiei României sunt extrem de reduse.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, marţi, că salariaţii din sectorul bugetar vor intra, între septembrie - noiembrie, în concediu fără plată, vor avea program de lucru redus la 6 ore sau vor munci efectiv mai puţin cu echivalentul a 10 zile, ceea ce va aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fără plată 10 zile, în ultima parte a anului, va fi legiferată printr-un act normativ ce va fi introdus în pachetul de legi pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, în prima parte a lunii septembrie, susţin surse ministeriale.

Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Justiţiei să analizeze forma legală prin care să fie promovat acest document, astfel încât acesta să nu contravină Codului Muncii şi legislaţiei în vigoare, au mai declarat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici