Băsescu: Numărul parlamentarilor, redus prin lege dacă se refuză îndeplinirea votului românilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în situaţia în care clasa politică va refuza îndeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct, de români, există posibilitatea legislativă de reducere a numărului de paralmentari, prin lege, nu prin Constituţie.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Numărul parlamentarilor, redus prin lege dacă se refuză îndeplinirea votului românilor

Băsescu: Numărul parlamentarilor, redus prin lege dacă se refuză îndeplinirea votului românilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu putem privi la România ca la un stat modern fără o reformă constituţională, acompaniată de o reformă electorală. Am făcut un pas mic în ceea ce priveşte reforma electorală, introducerea votului uninominal, compensat, până la urmă. Cred că aici este nevoie să adoptăm o soluţie tranşantă: ori vot uninominal într-un singur tur şi câştigătorul, cel cu cel mai mare procentaj, devine reprezentantul Colegiului în Parlament, ori vot uninominal în două tururi. Mai complicat, mai costisitor poate, mai puţin reprezentativ din punct de vedere al celui mai popular, sau al celui mai dorit dintre candidaţi", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că este singura formulă care poate da României stabilitate politică pe termen lung, "pentru că votul uninominal are, ca şi caracteristică, crearea de majorităţi".

"România are nevoie, cel puţin zece ani de acum înainte, de guverne stabile, care să-şi asume modernizarea statului şi consolidarea statului modern, a statului eficient. Reforma constituţională, în ceea ce mă priveşte, intenţionez să mă limitez strict la rezultatul referendumului, pentru că este un obiectiv, care aşa a fost stabilit de români, prin referendum: o singură Cameră şi maxim 300 de parlamentari. Sigur, în situaţia în care clasa politică va refuza îndeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct, de români, există posibilitatea legislativă, de reducere a numărului de paralmentari, prin lege, nu prin Constituţie. Constituţia trebuie modificată doar în zona de instituţionalizare a funcţionării Parlamentului, dar numărul de parlamentari se stabileşte prin lege", a mai spus preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici